Γιουνκέρ: Η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις και να σεβαστεί την Ευρώπη

Γιουνκέρ: Η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις και να σεβαστεί την Ευρώπη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί την Ευρώπη» ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως δεν τίθεται θέμα διαγραφής του χρέους της Αθήνας, αν και είναι εφικτές ορισμένες τροποποιήσεις των όρων αποπληρωμής του.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε στη συνέντευξή του ότι «σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα πρέπει επίσης να σεβαστεί τους άλλους, την κοινή γνώμη και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους στην υπόλοιπη Ευρώπη».

«Ο Αλέξης Τσίπρας κρίνει ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί άλλη λιτότητα. Οι χώρες της Ευρωζώνης απαντούν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες πιστώσεις εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της» ανέφερε ο κ. Γιουνκέρ, εκφράζοντας την ελπίδα η Ελλάδα να αποτελέσει έναν εταίρο που συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Εμ. Μακρόν, ο οποίος τόνισε με τη σειρά του ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει κάνει ως χώρα όσον αφορά το χρέος της, σημειώνοντας παράλληλα πως αρκετές χώρες της Ευρώπης όπως και η Γαλλία έχουν έκθεση στο ελληνικό χρέος.

Ο κ. Μακρόν ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει δεσμεύσεις προς την Ευρωζώνη που πρέπει να τηρηθούν, αφήνοντας μικρά περιθώρια ελιγμών στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, μιλώντας στη Liberation απέκλεισε το ενδεχόμενο ακύρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν εκτροπή. Ωστόσο είπε ότι η διαπραγμάτευση είναι επί τάπητος. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «η ακύρωση του ελληνικού χρέους είναι εκτροπή. Η επαναδιαπραγμάτευση είναι επί τάπητος». Τόνισε επίσης ότι από το 2013 οι δαπάνες εξισορροπήθηκαν με τα έσοδα.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, σε απάντησή του στην εφημερίδα Corriere della Sera είπε ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τους κανόνες του παιχνιδιού», ενώ ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος αποτελείται από διάφορα συστατικά.

Για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στην Ε.Ε. έκανε αναφορά και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, κ. Ε. Σουλτς, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, σεβόμενη τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις. Και έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες αυτές.

Είπε επίσης ότι «προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με τον νέο πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνησή του», υπογραμμίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλά για να καλλιεργήσει το έδαφος της οικονομικής ανάκαμψης. Ως μακροχρόνια φίλη και σύμμαχος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειές τους και εκείνες της διεθνούς κοινότητας για να ενισχυθούν τα θεμέλια της μακροπρόθεσμης ευημερίας στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή