Με υποβάθμιση προειδοποιεί και ο οίκος Fitch

Με υποβάθμιση προειδοποιεί και ο οίκος Fitch

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της έλλειψης ρευστότητας στις τράπεζες και των χρηματοδοτικών κενών θα πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με την Ευρωζώνη, όπου μάλλον θα βρεθεί μία προσωρινή λύση, σύμφωνα τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Ωστόσο, εάν οι συνομιλίες δεν ευοδωθούν σύντομα ή αν δεν υπάρξει συνέχιση ενός προγράμματος που θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση, τότε ο οίκος προειδοποιεί με υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην προγραμματισμένη αξιολόγηση για τις 15 Μαΐου.

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ο οίκος Fitch επισημάνθηκε ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μολονότι είναι καλά ανακεφαλαιοποιημένες και διαθέτουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, εντούτοις αντιμετωπίζουν θέματα ρευστότητας που προέρχονται κυρίως από τις εκροές καταθέσεων, την εκτίναξη του κόστους χρήματος λόγω πολιτικής αβεβαιότητας και από τις αγορές εντόκων γραμματίων. Ο αναλυτής της Fitch που είναι υπεύθυνος για τις τράπεζες, Τζόσεφ Κόλομερ, προσέθεσε επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες προσέφυγαν προληπτικά στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) προκειμένου να αντιμετωπίσουν μελλοντικές ανάγκες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η αντικατάσταση κρατικών εγγυήσεων που δεν θα γίνονται πλέον δεκτές από την ΕΚΤ από τα τέλη Μαρτίου. Ετσι, η χρηματοδότηση αυτή μέσω ΕΚΤ θα αντικατασταθεί κατά ένα μεγάλο μέρος από τον ELA. Ενα τρίτο σημείο πίεσης των τραπεζών σχετίζεται με το υψηλό ποσοστό των «κόκκινων» δανείων και με τις αλλαγές τις οποίες έχει εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση.

Σε ερώτηση της «Κ» για το πόσο πιθανή είναι μία συμφωνία «γέφυρα» με την Ευρωζώνη, στην οποία αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, ο επικεφαλής της Fitch για την Ευρώπη Εντ Πάρκερ δήλωσε ότι το βασικό σενάριο του οίκου είναι ότι κάποια προσωρινή λύση θα βρεθεί ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA. Στο κατά πόσον είναι εφικτή μία συμφωνία όταν μία κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει τον τερματισμό μιας σειράς μνημονιακών δεσμεύσεων, ο κ. Πάρκερ είπε ότι πράγματι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει στο τέλος ο ρεαλισμός.

Σε ερώτησή μας για τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) ο κ. Πάρκερ απάντησε ότι ο οίκος δεν εξετάζει αυτό το σενάριο και ότι, τέλος πάντων, τα προβλήματα της Ελλάδος δεν επηρεάζουν τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης ακόμη κι αν υπάρξει έξοδος από το ευρώ. Στο σημείο αυτό προσέθεσε ότι ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη σήμερα δεν έχει καμία σχέση με εκείνον του 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή