11,6 δισ. οι υποχρεώσεις του Δημοσίου για το επόμενο δίμηνο

11,6 δισ. οι υποχρεώσεις του Δημοσίου για το επόμενο δίμηνο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου ξεκινούν τα ταμειακά προβλήματα για το κράτος, καθώς οι προβολές στα σενάρια που έχουν καταρτιστεί δείχνουν ότι τότε το ισοζύγιο εσόδων – εξόδων αποκτά αρνητικό πρόσημο. Μάλιστα, το πρόβλημα θα είναι διαρκώς αυξανόμενο, αφού μέσα σε ένα μήνα –δηλαδή στα τέλη Μαρτίου– στα δημόσια ταμεία αναμένεται να υπάρχει «τρύπα» της τάξης των 5 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή στο οικονομικό επιτελείο και αποτελεί τον λόγο για τον οποίο ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης δήλωνε τον τελευταίο μήνα ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι «έντονες» τον Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις ημέρες τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι λιγότερα από 2 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο σταδιακά και μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα εξανεμισθεί, ακόμη κι αν οι λήξεις των εντόκων γραμματίων αναχρηματοδοτηθούν με νέες εκδόσεις γραμματίων που θα καλυφθούν από τις ελληνικές τράπεζες.

Συνολικά, τον Φεβρουάριο οι υποχρεώσεις του Δημοσίου φθάνουν στα 4,36 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο στα 7,27 δισ. ευρώ (11,63 δισ. ευρώ στο δίμηνο). Ειδικότερα:

1. Τον Φεβρουάριο πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν έντοκα γραμμάτια 2,4 δισ. ευρώ, να αποπληρωθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δάνεια και να καταβληθούν τόκοι αυτών των δανείων περίπου 1 δισ. ευρώ, καθώς και να εξοφληθούν άλλοι τόκοι περίπου 900 εκατ. ευρώ. Η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 6η Φεβρουαρίου, όταν και λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 1 δισ. ευρώ. Για να καλυφθεί αυτή η υποχρέωση το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων, τα οποία θα πρέπει να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες, δεδομένης της απουσίας ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών.

Ομως, στην παρούσα φάση αυτό δεν θεωρείται καθόλου εύκολο. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων, μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν αγόρασε μέρος των εντόκων γραμματίων και το κενό το κάλυψε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) μέσω του κοινού κεφαλαίου όπου τηρούνται τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Πάντως, η πρώτη υποχρέωση του Φεβρουαρίου είναι προς το ΔΝΤ. Την 1η Φεβρουαρίου θα πρέπει η Ελλάδα να αποπληρώσει στο Ταμείο 280 εκατ. ευρώ, ενώ στις 12 του μήνα θα πρέπει να καταβάλει άλλα 780 εκατ. ευρώ. Η τελευταία υποχρέωση του Φεβρουαρίου είναι στις 13 του μήνα και αφορά στην αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

2. Τον Μάρτιο, λήγουν 3 έντοκα γραμμάτια και υπάρχουν δάνεια του ΔΝΤ ύψους 1,6 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εξοφληθούν. Επιπλέον, το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει τόκους της τάξης των 800 εκατ. ευρώ και άλλες υποχρεώσεις ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ λήγει και ένα ομόλογο που δεν είχε ενταχθεί στο PSI (78 εκατ. ευρώ). Είναι σαφές ότι ο Μάρτιος είναι πολύ πιο «βαρύς» μήνας σε σχέση με τον Φεβρουάριο και με τα σημερινά δεδομένα τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους ξεκινούν με αρνητικό πρόσημο τον Μάρτιο.

Στον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών είναι να προχωρήσει σε έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Ωστόσο, για να είναι επιτυχημένη μία έκδοση εντόκων γραμματίων, η οποία εκ των πραγμάτων θα καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει να υπάρχει η στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Και η τελευταία έχει ξεκαθαρίσει ότι χωρίς την ύπαρξη κάποιου προγράμματος δεν θα μπορεί εκ των κανονισμών της να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή