Alpha Bank: η ποσοτική χαλάρωση θα βοηθήσει την οικονομία

Alpha Bank: η ποσοτική χαλάρωση θα βοηθήσει την οικονομία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικές επιδράσεις για την Ελλάδα αναμένεται να έχει η έναρξη του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αφορά την αγορά δημοσίου και ιδιωτικού χρέους και θα ισχύει από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016, στηρίζοντας τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης την επόμενη διετία, αναφέρει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Alpha Bank.

Οι βασικοί παράγοντες της ανάκαμψης που παρατηρήθηκε το 2014 αναμένεται να διατηρήσουν και σταδιακά να ενισχύσουν τη δυναμική τους. Συγκεκριμένα, η μικρή αύξηση του ΑΕΠ που επετεύχθη ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2014, οφείλεται στην τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και του εξωτερικού τομέα.

Αναλυτικά, όσον αφορά το 2015 η Alpha Bank αναμένει:

Πρώτον, την επιτάχυνση της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς η προβλεπόμενη διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλό επίπεδο ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Δεύτερον, τη συνέχιση της θετικής συμβολής του εξωτερικού τομέα στην ανάπτυξη. Σημειώνεται ότι η ύφεση της οικονομίας από το 2008 έχει οδηγήσει σε αναδιάρθρωση του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα ο εξωτερικός τομέας να επιδρά θετικά στην οικονομική δραστηριότητα επί 6 συνεχή έτη (από το 2009 έως και το 2014). Το 2015 αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών μέσω της υποτίμησης του ευρώ, αλλά και υποχώρηση των εισαγωγών μέσω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου. Η ανακοίνωση της έναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στις 22/1/2015 προκάλεσε μεγαλύτερες πιέσεις στο ευρώ και αναμένεται να διατηρήσει την ισοτιμία σε χαμηλό επίπεδο σε όλη τη διάρκεια του 2015. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Τρίτον, τη θετική συμβολή των ιδιωτικών επενδύσεων στο ΑΕΠ ως συνδυαστικό αποτέλεσμα της χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής και της διαμόρφωσης ευνοϊκότερων πιστωτικών συνθηκών στην Ευρωζώνη, καθώς και της εμπέδωσης της σταθερότητας στον σχεδιασμό πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή