«Les Echos»: Τα λάθη του ΔΝΤ αρκούν για την επανεξέταση, που ζητά η Ελλάδα

«Les Echos»: Τα λάθη του ΔΝΤ αρκούν για την επανεξέταση, που ζητά η Ελλάδα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάλυση για την Ελλάδα, την οποία υπογράφει η Κατρίν Σατινιού, διευθυντικό στέλεχος της εφημερίδας, δημοσιεύει σήμερα η οικονομική «Les Echos».

Το άρθρο «φιλοξενείται» στις σελίδες «Ιδέες και Αναλύσεις» υπό τον τίτλο « Η ένοχη ισχυρογνωμοσύνη του ΔΝΤ έναντι της ελληνικής κρίσης» και συνοδεύεται από σκίτσο του Pinel, όπου απεικονίζονται τρεις υπάλληλοι του ΔΝΤ με τα γράμματα του οργανισμού στις μπλούζες τους, που κάθονται σταυροπόδι, με φόντο πίσω τους μια ελληνική σημαία. Ο ένας κλείνει τα αυτιά, ο άλλος τα μάτια και ο τρίτος το στόμα με το ένα χέρι και με το άλλο σπρώχνει προς τα πάνω την καμπύλη της ανεργίας.

Ο πλαγιότιτλος του άρθρου είναι: «Ευθύς εξαρχής, από τα πρώτα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας, πολλές φωνές υψώθηκαν στο εσωτερικό του ΔΝΤ, προειδοποιώντας κατά της υπερβολικής αυστηρότητας των μέτρων που επέβαλαν σε μια χώρα που όλοι ήξεραν ότι ήταν σε κατάσταση πτώχευσης. Αυτό ακριβώς είναι το θέμα που τίθεται σήμερα».

Με την ανάλυσή της η Κατρίν Σατινιού κάνει αναφορά στα λάθη του ΔΝΤ που τα ίδια τα στελέχη του Ταμείου έχουν αναγνωρίσει, για να υπογραμμίσει το «σημαντικότερο όλων» -κατά τη γνώμη της- την ομολογία του Ρέζα Μογκαντάμ (Reza Moghadam), πρώην διευθυντή του ΔΝΤ στον τομέα Ευρώπης, στις 25 Ιανουαρίου στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία «τα σημερινά προγράμματα για να φτάσουν το πρωτογενές πλεόνασμα από 1,5% στο 4,5% το 2016, με στόχο τη γρήγορη αποπληρωμή του χρέους, θα μπορούσαν να απειλήσουν την κοινωνική συνοχή και να εκμηδενίσουν κάθε δυνατότητα οικονομικής ανάκαμψης, πράγμα που πολιτικά είναι αδύνατον».

Ο ίδιος σήμερα προτείνει «το κούρεμα του χρέους κατά το ήμισυ» κάτι που δεν έκανε, όταν είχε τα ηνία στο ΔΝΤ (επέβλεπε από την Ουάσιγκτον τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση έως τον Ιούλιο του 2014) υπογραμμίζει η Κ. Σατινιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή