Τ. Γκάιτνερ: Κίνδυνος επέκτασης της κρίσης από πιθανό Grexit

Τ. Γκάιτνερ: Κίνδυνος επέκτασης της κρίσης από πιθανό Grexit

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μάχη από σύγκρουση πολιτικών -όπου το περιβάλλον μας ευνοεί- εξελίσσεται σε σύγκρουση αρχών «με αβέβαιη έκβαση», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, Γ. Παπαντωνίου. Σε άρθρο του στο Europe’s World εκτιμά πως για να υπάρξει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ κυβέρνησης και Ευρώπης, η κυβέρνηση πρέπει «να εστιάσει στην αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής και στην ελάφρυνση του χρέους προσαρμόζοντας το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα στις απαιτήσεις της παγκοσμιοποίησης». Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει ότι η κοινή γνώμη στην Ευρώπη και στον κόσμο μεταστρέφεται προς το μέρος της Ελλάδας «συνειδητοποιώντας το τεράστιο κοινωνικό κόστος που προκάλεσαν οι αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας» και «αυτό ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Αθήνας».

Ωστόσο, ο κ. Παπαντωνίου επισημαίνει ότι η αναστολή ή κατάργηση διαρθρωτικών αλλαγών που ενισχύουν την παραγωγικότητα δεν συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη. Σημειώνει, δε, ότι η κατάργηση της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας και η αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων «δεν μπορούν, και δεν πρέπει να ακυρωθούν».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τ. Γκάιτνερ, προειδοποίησε για «ενδεχόμενο μόλυνσης της Ευρωζώνης από πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ». Και πρόσθεσε πως «το ελληνικό δράμα καταδεικνύει τους κινδύνους πολιτικής μετάδοσης της κρίσης, τους οποίους αντιμετωπίζει η νομισματική ένωση από την ίδρυσή της το 1999».

Πάντως, ο επικεφαλής των πιστωτικών αξιολογήσεων κρατικού χρέους του οίκου Standard & Poor’s, Μ. Κρέμερ, εκτίμησε χθες στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung, ότι ο κίνδυνος επέκτασης της αναταραχής από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι χαμηλός. «Αντίθετα με τη δημόσια αίσθηση, η έκταση της έκθεσης δεν είναι τόσο υψηλή αναλογικά με την οικονομική ισχύ των πιστωτών» δήλωσε ο κ. Κρέμερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή