Ναι μεν… αλλά, για αύξηση του κατώτατου μισθού από τους εργοδοτικούς φορείς

Ναι μεν… αλλά, για αύξηση του κατώτατου μισθού από τους εργοδοτικούς φορείς

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αστερίσκους, υποσημειώσεις και εντός των ορίων αντοχής των επιχειρήσεων συζητούν οι εργοδοτικοί φορείς το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού, συμφωνώντας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι οι αλλαγές πρέπει να περάσουν μέσα από την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σήμερα, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να συναντηθεί με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, με τους εμποροβιοτέχνες να έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της αποκατάστασης των μισθών, υπό προϋποθέσεις και κατόπιν διαλόγου. Το προεδρείο της Συνομοσπονδίας θα ζητήσει από τη νέα ηγεσία του υπουργείου η όποια απόφαση να ληφθεί σε συνεργασία με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και με την κυβέρνηση. Παράλληλα, αναμένεται να επισημάνει την  ανάγκη ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων ως απαραίτητη συνθήκη για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την κατεύθυνσή της σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Ειδικά για την εξαγγελία του υπουργού για την αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας, της μετενέργειας, του θεσμού της διαιτησίας, αλλά και για την κατάργηση της ηλικιακής διάκρισης ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού, τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και οι λοιποί κοινωνικοί εταίροι είχαν εκφράσει τον Ιανουάριο του 2012 στον τότε πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο την αντίθεσή τους για την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και για τον μονομερή προσδιορισμό –τη μείωση δηλαδή– του κατώτατου μισθού.

Ιδια επιφυλακτικότητα αλλά και εσωτερικές διαφοροποιήσεις υπάρχουν στους κόλπους των λοιπών κοινωνικών εταίρων, με τους οποίους ο νέος υπουργός θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες. Την αναγκαιότητα να συνδυαστεί η επαναφορά του κατώτατου μισθού με αναπτυξιακά και άλλα μέτρα καταδεικνύει και η μελέτη της εταιρείας People for Business, σύμφωνα με την οποία, το 89% των επιχειρήσεων συνδέει την αύξηση του κατώτατου μισθού με την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων, ώστε να υπάρξει μακροπρόθεσμη καταπολέμηση της ανεργίας.

Βέβαια, το 75% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει σε βραχυπρόθεση βάση το βιοτικό επίπεδο των χαμηλόμισθων, όμως μακροπρόθεσμα, κι εφόσον εφαρμοστεί μεμονωμένα, δεν θα συμβάλει στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και στη μείωση της ανεργίας. Μόλις το 4% ανέφερε ότι η αύξηση του βασικού μισθού θα συμβάλει, ακόμη και μεμονωμένα, στην ανάπτυξη ενώ το 21% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι η μεμονωμένη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας, όσο η κατάσταση στην οικονομία παραμένει ρευστή. 

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, πληθαίνουν οι επιχειρήσεις που προχωρούν στην υπογραφή νέων επιχειρησιακών συμβάσεων που οδηγούν σε μειώσεις μισθών και το 2015. Ηδη, όσες επιχειρησιακές συμβάσεις υπογράφηκαν εντός του Ιανουαρίου προβλέπουν μείωση μισθών με εξαίρεση μία, σύμφωνα με την οποία οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 1,5%. Στο υπουργείο Εργασίας γίνονται συνεχώς καταγγελίες για πιέσεις σε εργαζομένους ώστε να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών ή και μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής, ακόμη και σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, κλάδων όπως αυτός των τροφίμων, οι οποίοι υπέστησαν ηπιότερα τις επιπτώσεις της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή