Τι θα γίνει αν…

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ας υποθέσουμε ότι το «τελεσίγραφο», η «προθεσμία» ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το, για την εξεύρεση μιας λύσης για το ελληνικό ζήτημα, λήγει την Παρασκευή. Και λήγει άκαρπα. Κι ότι την εβδομάδα που μεσολαβεί έως τις 28 Φεβρουαρίου καμία από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές – τόσο η ελληνική όσο και αυτή των δανειστών- δεν κάνει καμία κίνηση καλής θέλησης για να γεφυρωθεί το χάσμα. Κι ας υποθέσουμε ότι κάπως έτσι φτάνουμε στις 28 Φεβρουαρίου, που δεν είναι δα και τόσο μακρινή ημερομηνία, χωρίς συμφωνία. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Το συγκεκριμένο ερώτημα τέθηκε προχθές το βράδυ στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, από δημοσιογράφο μεγάλου ξένου  ειδησεογραφικού πρακτορείου, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά το τέλος του άκαρπου Eurogroup. Η απάντηση που έδωσε; «Οι καθηγητές μου, μού έχουν διδάξει να μην απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις». Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι εν προκειμένω η ερώτηση δεν είναι και τόσο υποθετική. 

Η Ελλάδα και οι εταίροι της, αυτή τη στιγμή, στην πραγματικότητα έχουν περιθώριο τριών ημερών, με τη σημερινή, για να βρουν μια λύση. Κι αυτό γιατί, εφόσον βρεθεί, θα πρέπει και να πάρει τις εγκρίσεις συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων. Διαδικασία η οποία δεν είναι ούτε η γρηγορότερη, ούτε η ευκολότερη. Ακόμα και στην περίπτωση που ακολουθηθούν διαδικασίες εξπρές, το πολύ – πολύ να κερδηθούν ένα ή δύο 24ωρα. Τίποτα περισσότερο. Το συμπέρασμα;

Φτάσαμε, πάλι, στο σημείο μηδέν, να μετράμε δηλαδή τον χρόνο που απομένει για τη σωτηρία της Ελλάδας σε μέρες, ενδεχομένως σε ώρες, αλλά πλέον ούτε καν σε εβδομάδες. 

Κι επειδή ο χρόνος μετρά αντίστροφα, επιβάλλεται να βγει κάποιος και να μας ενημερώσει επισήμως για το τι θα συμβεί στη χώρα, στην περίπτωση που δεν βρεθεί χρυσή τομή. Είτε από εδώ, είτε από τις Βρυξέλλες, είτε από το Βερολίνο, είτε απ’ οπουδήποτε.  

Σε τελική ανάλυση, με την τύχη μιας ολόκληρης χώρας και των κατοίκων της έχουμε να κάνουμε. Που αναρωτιούνται τι ακολουθεί και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη ζωή τους, σε περίπτωση που δεν βρεθεί συμφωνία. Που ζητούν να μάθουν τι θα γίνει αν την 1η Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πάψει να παρέχει κάλυψη ρευστότητας στο τραπεζικό της σύστημα. Υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση και αν ναι, τότε ποια είναι αυτή; 

Προς το παρόν, στην αγορά, στα Μέσα και στα διάφορα «αρμόδια» γραφεία διακινούνται μόνο σενάρια. Που γρήγορα, γίνονται φήμες οι οποίες με τη σειρά τους εξαπλώνονται, χωρίς κανένα όριο. Το ενδεχόμενο ενός capital control κατά τα πρότυπα της Κύπρου λέγεται και ξαναλέγεται. Αλλοι συστήνουν αυτοσυγκράτηση και κάποιοι ελπίζουν ότι κάτι θα γίνει στο και πέντε. 

Τα παραπάνω ερωτήματα, ωστόσο, παραμένουν και όσο ο χρόνος θα τελειώνει, τόσο θα γίνονται και πιο πιεστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή