Το μαρτύριο της σταγόνας από την ΕΚΤ

Το μαρτύριο της σταγόνας από την ΕΚΤ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση του ορίου του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) κατά 3,3 δισ. ευρώ –έναντι 10 δισ. που ζητούσε η Αθήνα– ενέκρινε χθες η ΕΚΤ, καλύπτοντας οριακά και για διάστημα λίγων ημερών τις ανάγκες ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Με την κίνηση εντείνονται οι πιέσεις του ευρωσυστήματος προς την Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, το αργότερο έως αύριο Παρασκευή, διαφορετικά οι ελληνικές αρχές θα διακινδυνεύσουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Στην ίδια κατεύθυνση, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας απέρριψε αίτημα της ελληνικής πλευράς να επιτραπεί στις τράπεζες να αγοράσουν νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους 5 δισ. ευρώ.

Για δύο εβδομάδες

Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, η ΕΚΤ ανανέωσε, όπως αναμενόταν, για δύο εβδομάδες τη γραμμή χρηματοδότησης μέσω του ELA, ωστόσο αρκετά μέλη της ΕΚΤ είχαν αντίθετη γνώμη, λόγω της ασυμφωνίας κυβέρνησης – εταίρων. Το όριο του ELA αυξήθηκε τελικά στα 68,3 δισ. ευρώ από 65 δισ. ευρώ ενώ είχε προηγηθεί μια ακόμα αύξηση του ορίου –κατά 5,5 δισ.– την προηγούμενη εβδομάδα. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν στην «Κ» ότι η αύξηση του ορίου καλύπτει οριακά, για διάστημα λίγων μόνο ημερών, τις ανάγκες ρευστότητας, δεδομένης της καθημερινής μείωσης των καταθέσεων. Από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι σήμερα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 21 δισ. ευρώ ενώ προχθές Τρίτη, στον απόηχο του αδιεξόδου στο Eurogroup, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδας είχε ζητήσει από την ΕΚΤ την αύξηση του ορίου κατά 10 δισ. ευρώ. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η ΤτΕ θα υποχρεωθεί σε νέο αίτημα για αύξηση του ELA την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία των τραπεζών.

Οπως εκτιμούν, η μικρή αύξηση του ELA εντείνει την πίεση στην Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας έως την Παρασκευή, σε διαφορετική περίπτωση οι ελληνικές αρχές θα βρεθούν αντιμέτωπες με δύσκολες και επώδυνες επιλογές προκειμένου να διατηρήσουν την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Αν η ΕΚΤ δεν προχωρήσει σε νέα αύξηση του ορίου χρηματοδότησης το ζήτημα των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων θα τεθεί εκ των πραγμάτων, σημειώνουν τραπεζικά στελέχη.

Παράλληλα, η ΕΚΤ εντείνει τις πιέσεις προς τις τράπεζες για να διασφαλίσει ότι το Δημόσιο δεν θα απορροφήσει ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα, και κατ’ επέκταση το ευρωσύστημα, για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του. Την περασμένη Τρίτη 17 Φεβρουαρίου, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας απέρριψε νέο αίτημα της ελληνικής πλευράς να επιτραπεί στις τράπεζες να αγοράσουν νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους 5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η ευρωπαϊκή εποπτεία προειδοποίησε τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών να μην προχωρήσουν σε δανειοδοτήσεις προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπό τον φόβο ότι φορείς του Δημοσίου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως «οχήματα» για την άντληση ρευστότητας μέσω των οποίων το Δημόσιο θα καλύψει μέρος των χρηματοδοτικών του αναγκών.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι η επίτευξη συμφωνίας, που θα επιβεβαιώσει τις ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας, είναι απολύτως απαραίτητη για τη σταθεροποίηση των τραπεζών και κατ’ επέκταση της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή