ΥΠΟΙΚ: Το χρέος είναι βιώσιμο

ΥΠΟΙΚ: Το χρέος είναι βιώσιμο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο χωρίς να χρειαστεί κάποιο «κούρεμά» του, παραδέχεται το οικονομικό επιτελείο σε ένα από τα δύο non papers που έδωσε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Eurogroup μετά τις συζητήσεις που διεξήχθησαν σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας – Ευρωζώνης. Μάλιστα, η κυβέρνηση επικαλείται και παλαιότερες δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που είχε εκπονηθεί από το ΔΝΤ είναι «χωρίς νόημα», καθώς οι παράμετροι του χρέους είναι εκείνες που καθορίζουν τη βιωσιμότητά του. Και στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται στο κείμενο ότι τα δάνεια του EFSF (που αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι του χρέους) έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια και πολύ μικρό επιτόκιο.

Να σημειωθεί ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθορίζεται κυρίως από τρεις παράγοντες. Τα επιτόκια δανεισμού, την πορεία του ΑΕΠ και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Στην τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που εκπονήθηκε από το ΔΝΤ τον Ιούλιο, προέκυπτε ότι με τα επιτόκια να κινούνται στα επίπεδα του 3,5%-4% σε βάθος χρόνου, το ονομαστικό ΑΕΠ να αυξάνεται με ρυθμό της τάξης του 4,5%-5% και τα πρωτογενή πλεονάσματα να παραμένουν σταθερά στα επίπεδα του 4%-4,5% του ΑΕΠ, το χρέος θα ήταν στο 124% του ΑΕΠ το 2012 και στο 120% του ΑΕΠ το 2022. Τα δεδομένα, όμως, έχουν αλλάξει κυρίως ως προς τα επιτόκια δανεισμού, που πλέον υπολογίζονται σε 1%-2%. Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει, στο κείμενο που απέστειλε στο Eurogroup, πως το χρέος είναι βιώσιμο και υποχωρεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ακόμα κι αν τα πρωτογενή πλεονάσματα υποχωρήσουν στο 1,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια (όπως διεκδικεί η Αθήνα) και ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος από τον προβλεπόμενο (4% για όλα τα χρόνια). Μάλιστα, σημειώνει ότι αν τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμείνουν στα επίπεδα του 4% του ΑΕΠ (που σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο ζητεί η Ε.Ε.) για τα επόμενα χρόνια, τότε το χρέος θα μηδενιστεί στα επόμενα 30 χρόνια. Πάντως, ο κ. Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι θα συζητηθεί με το ΔΝΤ η βιωσιμότητα του χρέους και το ενδεχόμενο ανταλλαγής μέρους των υφιστάμενων δανείων με ελληνικά ομόλογα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή