Εκροές 3,5 δισ. ευρώ σε μόλις μία εβδομάδα

Εκροές 3,5 δισ. ευρώ σε μόλις μία εβδομάδα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω της διάχυτης ανησυχίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – εταίρων, αλλά και των αυξημένων αναγκών ρευστότητας λόγω του τριημέρου, συνεχίστηκαν και προχθές Παρασκευή, με ένταση, οι εκροές καταθέσεων.

Είχε προηγηθεί την Πέμπτη το απόγευμα η δραματική προειδοποίηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα, ότι η στάση της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από το αν θα είχαμε συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup της Παρασκευής. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η προηγούμενη εβδομάδα ήταν μια από τις δυσκολότερες των τελευταίων μηνών και εκτιμούν ότι οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν στα 3,5 δισ. ευρώ. Η εικόνα επιδεινώθηκε ραγδαία μετά την αποτυχία του Eurogroup της Δευτέρας,16 Φεβρουαρίου, να επιτευχθεί συμφωνία, με τις καταθέσεις να μειώνονται καθημερινά υπό τον φόβο ενός αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, την περασμένη Παρασκευή η μείωση των καταθέσεων προσέγγισε το 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, οι καταθέσεις έχουν μειωθεί περίπου κατά 23 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα αρχικά της πολιτικής αβεβαιότητας, κατόπιν της αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και τώρα λόγω της ανησυχίας για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, η πλειονότητα των παραπάνω κεφαλαίων, σε ποσοστό άνω του 80%, έχει παραμείνει στη χώρα (κυρίως σε θυρίδες, σεντούκια και αμοιβαία κεφάλαια) και μόνο 20% έχει μετακινηθεί σε ξένες τράπεζες.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα χρήματα αυτά γρήγορα θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα μόλις επιτευχθεί συμφωνία Ελλάδας – εταίρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή