Η αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ στην κορυφή της λίστας των δεσμεύσεων

Η αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ στην κορυφή της λίστας των δεσμεύσεων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτο στη λίστα των νέων δεσμεύσεων της κυβέρνησης απέναντι στους πιστωτές της χώρας βρίσκεται το θέμα της αναπροσαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του συστήματος ΦΠΑ σε σχέση με τους συντελεστές, με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις. Σημειώνεται ότι το κόστος των απαλλαγών του ΦΠΑ ανέρχεται περίπου σε 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναπροσαρμόσει τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, στον τουρισμό, στα φάρμακα και στα ξενοδοχεία κ.λπ. Προφανώς δεν θα αλλάξουν οι συντελεστές σε όλους αυτούς τους τομείς αλλά ενδεχομένως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να βρεθούν οι μειωμένοι συντελεστές στα ξενοδοχεία (όφελος με βάση τις προηγούμενες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών 250 εκατ. ευρώ), καθώς και στα νησιά του Αιγαίου (όφελος 347 εκατ. ευρώ).

Το θέμα του εξορθολογισμού του συστήματος ΦΠΑ είναι ενταγμένο στο Μνημόνιο και μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις απέφευγαν να το ανοίξουν. Ωστόσο, τον περασμένο Νοέμβριo και προκειμένου να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση δέχτηκε να αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στη διαμονή από 6,5 στο 13%. Οι εκλογές «πάγωσαν» την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ και πλέον το θέμα επανέρχεται, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται να προχωρήσει στον εξορθολογισμό των συντελεστών ΦΠΑ.

Ειδικότερα:

1. Φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες και περιοδικά εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5%. Το κόστος του προϋπολογισμού ή διαφορετικά η απώλεια εσόδων, ανέρχεται στα 528,2 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που αυξηθεί ο ΦΠΑ στη διαμονή στο 13% το όφελος υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τα φάρμακα, μια αύξηση του ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους φαρμακευτικής περίθαλψης για εκατομμύρια πολίτες, κυρίως συνταξιούχους, καθώς επίσης και την επιβάρυνση των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών Ταμείων με σημαντική αύξηση δαπανών για φαρμακευτική περίθαλψη.

2. ΦΠΑ στα νησιά. Από 6,5%-13%-23% οι συντελεστές έχουν μειωθεί στο 5%-9%-16%. Η απώλεια εσόδων ανέρχεται στα 347 εκατ. ευρώ. Το ειδικό καθεστώς στα νησιά δημιουργήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους και ως αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους μεταφοράς των αγαθών στα νησιά. Αν και τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση ενέτασσε το ειδικό αυτό καθεστώς στις «κόκκινες» γραμμές, όπως φαίνεται, είναι πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σημειώνεται ότι η τρόικα ζητεί στις τελευταίες τις εκθέσεις την κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων κυρίως των συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα στα νησιά.

Στις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ είναι επίσης η:

• Δημιουργία ειδικής μονάδας για την παρακολούθηση των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ.

• Εκκαθάριση του μητρώου ΦΠΑ από τις ανενεργές επιχειρήσεις. Από την εκκαθάριση του μητρώου υπολογίζεται ότι θα μειωθούν τα διοικητικά βάρη και κόστη κατά 426 εκατ. ευρώ.

• Δημιουργία μονάδας με αρμοδιότητα τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και συντονισμού δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή