Στο μικροσκόπιο 700 φοροαπαλλαγές

Στο μικροσκόπιο 700 φοροαπαλλαγές

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επανεξέταση των 700 φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα και κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ (μαζί με τις απαλλαγές του ΦΠΑ) θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που απεστάλη στις Βρυξέλλες. Στο κείμενο αναφέρεται ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να εκσυγχρονίσει τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και να εξαλείψει εξαιρέσεις του φορολογικού κώδικα και να τις αντικαταστήσει, όταν είναι απαραίτητο, με μέτρα που θα ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου, υπήρχε σαφής δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα καταγράψει όλα τα φορολογικά κίνητρα και θα τα ποσοτικοποιήσει ως φορολογικές δαπάνες, ενώ σε δεύτερη φάση θα έπρεπε να καταργηθούν όσα κριθούν ανεπαρκή ή ακατάλληλα. Οπως προαναφέρθηκε, το κόστος των φοροαπαλλαγών για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σήμερα στα 3,6 δισ. ευρώ, από περίπου 8 δισ. ευρώ που ήταν πριν από την κρίση.

Ουσιαστικά η κατάργηση εκατοντάδων φοροαπαλλαγών την τελευταία πενταετία δημιούργησε επιβαρύνσεις κυρίως στα φυσικά πρόσωπα, δεδομένου ότι οι περικοπές είχαν προσανατολιστεί στην κατεύθυνση αυτή. Είναι ενδεικτικό ότι περικόπηκαν φοροαπαλλαγές που στήριζαν τα νοικοκυριά και ανέρχονταν το 2009 στα 3,5 δισ. ευρώ (τόκοι, ασφάλιστρα, πρόσθετο αφορολόγητο μισθωτών και τέκνων), οι οποίες σήμερα έχουν περιορισθεί στα 293 εκατ. ευρώ. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αποδεχόταν τις εισηγήσεις της τρόικας για τις φοροαπαλλαγές παρά μόνο στο σκέλος του ΦΠΑ και των ειδικών καθεστώτων, με την αιτιολογία ότι θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες για όλα τα μέλη της Ε.Ε. Το κόστος των ανωτέρω φοροαπαλλαγών αναλύεται ως εξής:

• Στα 293 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει στα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, διατροφή μεταξύ συζύγου, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, ειδική φορολόγηση ναυτικών, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου).

• Στα 2,17 εκατ. φθάνουν οι απαλλαγές που ισχύουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βασικότερη τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για τα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

• Φοροαπαλλαγές 33,32 εκατ. ευρώ έχουν τα νομικά πρόσωπα.

• Στα 658,78 εκατ. ευρώ κοστίζουν οι φοροαπαλλαγές που εφαρμόζονται στον ΕΝΦΙΑ, τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

• Στα 545,47 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ που δικαιούνται 1.448.816 φορολογούμενοι και από τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

• Κόστος 1,046 δισ. ευρώ έχουν για τον προϋπολογισμό οι απαλλαγές και οι μειώσεις επιβαρύνσεων που προβλέπονται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

• Στα 65,22 εκατ. ευρώ είναι οι απαλλαγές οχημάτων από τα τέλη ταξινόμησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή