«Οχι» των Ταμείων στην πρόταση ΟΔΔΗΧ

«Οχι» των Ταμείων στην πρόταση ΟΔΔΗΧ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έλλειψη ρευστότητας, ο φόβος για έκτακτες δικές τους ταμειακές ανάγκες, καθώς και η εύλογη ανησυχία από τη διαχρονική συμπεριφορά του κράτους απέναντι στα αποθεματικά των ασφαλιστικών οργανισμών, ωθούν το ένα μετά το άλλο τα Ταμεία να απορρίπτουν –για την ώρα– την πρόταση του ΟΔΔΗΧ για επένδυση των διαθεσίμων τους σε ρευστό (τραπεζικές καταθέσεις) σε κρατικά ρέπος. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων που εκπροσωπούνται στα διοικητικά συμβούλια των Ταμείων, προκειμένου να τους ενημερώσει ότι η αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων με αυτόν τον τρόπο είναι μια συνήθης πρακτική, η οποία είναι προς όφελος των Ταμείων.

Διευκρινίσεις

Η πρώτη αντίδραση των Ταμείων και Οργανισμών, πάντως, είναι αρνητική. Ο ΟΑΕΔ, με 450 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις, κατά πλειοψηφία απέρριψε καταρχήν την πρόταση του διοικητή Θ. Αμπατζόγλου για επένδυση διαθεσίμων αξίας 130 – 150 εκατ. ευρώ σε κρατικά ρέπος. Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων στο Δ.Σ., μάλιστα, εξέφρασαν φόβους μήπως τελικά τα διαθέσιμα μετατραπούν σε ομόλογα. Για τον λόγο αυτό ζήτησαν διευκρινίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε το ΙΚΑ αναμένεται –τουλάχιστον άμεσα– να λάβει απόφαση για επένδυση των διαθεσίμων του, περίπου 350 εκατ. ευρώ, σε ρέπος. Αλλωστε, το ΙΚΑ δανείζεται με τον ίδιο τρόπο, μετατρέποντας για λίγες ημέρες ομόλογά του σε ρέπος, αποκτώντας την απαιτούμενη ρευστότητα που χρειάζεται κάθε φορά για να πληρώνει τις συντάξεις.

Ο ΟΑΕΕ κατά καιρούς και όταν διαθέτει ρευστότητα χρησιμοποιεί για διάστημα 6 ημερών τα ρέπος για να κερδίζει υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις καταθέσεις. Για τη νέα πρόταση του ΟΔΔΗΧ θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΟΑΕΕ την Τρίτη. Αντίστοιχα, στο Δ.Σ. της ερχόμενης Τετάρτης θα συζητηθεί το ενδεχόμενο μιας πιθανής επένδυσης σε ρέπος, όταν υπάρχει ρευστότητα, του επικουρικού των μισθωτών ΕΤΕΑ. Για την ώρα, όλα τα έσοδα που εισπράττει τα καταβάλλει για επικουρικές συντάξεις.

Δεν έχουν ρευστότητα, και συνεπώς δεν συζητούν το θέμα, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή