Ποιες είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση μη έγκαιρης αποπληρωμής του Ταμείου

Ποιες είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση μη έγκαιρης αποπληρωμής του Ταμείου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εξαιρετικά περίπλοκο» με «πολλά εμπόδια» και ως εκ τούτου μάλλον απίθανο χαρακτηρίζουν αρμόδια στελέχη το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μεταθέσει την αποπληρωμή των δόσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που λήγουν τον Μάρτιο. Μάλιστα, συμπληρώνουν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «καθαρή χρεοκοπία» που θα είχε επιπτώσεις και σε μεγάλο μέρος άλλων δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα.

Η μη έγκαιρη αποπληρωμή του ΔΝΤ προκαλεί πολυεπίπεδες αντιδράσεις, οι οποίες παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο για την Ελλάδα και την οικονομία της. Το Ταμείο όταν δανείζει μία χώρα είναι και το πρώτο που αποπληρώνεται. Εάν μία χώρα δεν εξοφλήσει μία υποχρέωσή της, τότε ενδέχεται να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός ή αλλιώς χρεοκοπία.

Κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Ελλάδας θα είχε δύο βασικές αρνητικές συνέπειες:

1. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, λόγω των «διασταυρούμενων ρητρών» θα μπορούσε θεωρητικά να κάνει απαιτητά τα δάνεια που έχει διαθέσει στη χώρα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EFSF). Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει δανειστεί από τον EFSF κεφάλαια ύψους 142 δισ. ευρώ. Είναι σαφές ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ένα τέτοιο ποσό. Ωστόσο το γεγονός ότι η χώρα δεν θα θεωρείται φερέγγυα (λόγω του ότι θα βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας), ενδεχομένως να επηρεάσει και τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, που με αυτό το κριτήριο δανείζονται από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA).

2. Η επιστροφή της Ελλάδας σε κατάσταση χρεοκοπίας θα λειτουργήσει αρνητικά στους επενδυτές, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, υποστηρίζοντας ότι θα χαθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη των επενδυτών και κατ’ επέκταση πολύτιμος χρόνος για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει στο ΔΝΤ αίτημα παράτασης της αποπληρωμής των δόσεων του Μαρτίου. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιπτώσεις κατά τις οποίες χώρες δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν κάποια δόση προς το Ταμείο. Ωστόσο, στις περιπτώσεις αυτές, παρατάθηκε και η παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα, η οποία αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της και το Ταμείο διασφαλίζει την τήρηση των δημοσιονομικών και άλλων κανόνων που επιβάλλονται στη χώρα. Επίσης, η χώρα χάνει σταδιακά τα δικαιώματα ψήφου στο ΔΝΤ, ενώ υπό ακραίες συνθήκες τίθεται εν αμφιβόλω και η παρουσία της στο Ταμείο.

Στο πλαίσιο αυτό, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να καταθέσει σχετικό αίτημα, θα πρέπει να το δικαιολογήσει πολύ προσεκτικά και με μεγάλη λεπτομέρεια, ενώ τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι θα γίνει δεκτό από το ΔΝΤ. Να σημειωθεί ότι μέσα στον Μάρτιο οι αποπληρωμές που πρέπει να γίνουν από την Ελλάδα προς το Ταμείο είναι:

• 310 εκατ. ευρώ στις 6 Μαρτίου.

• 350 εκατ. ευρώ στις 13 Μαρτίου.

• 580 εκατ. ευρώ στις 16 Μαρτίου.

• 350 εκατ. ευρώ στις 20 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή