Εντός του 2016 ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ

Εντός του 2016 ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταληκτική ημερομηνία εντός του 2016 για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα προβλέπει το σχέδιο νόμου που προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαρτίου, ενώ ο τρόπος και ο βηματισμός που θα εφαρμοστεί η αύξηση θα συμφωνηθούν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Στο νομοσχέδιο, οι τελικές διατάξεις του οποίου γράφονται ήδη, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που ισχυροποιούν τον ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συμβάσεων, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, θα προβλεφθεί και η άμεση εξίσωση των μισθών των νέων με τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους. Αρχικά, οι μισθοί θα εξισωθούν στα 586 ευρώ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τη συμφωνία των εταίρων, μέσω της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Το πλαίσιο των αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις κατώτερες αποδοχές περιέγραψε χθες ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος είχε συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, χωρίς να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας, αλλά και των κοινωνικών εταίρων, είναι η αύξηση του χρόνου της μετενέργειας σε 6 μήνες, καθώς η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ έληξε στο τέλος Δεκεμβρίου και μέχρι να νομοθετηθούν οι προωθούμενες αλλαγές δεν έχει νόημα η έναρξη διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με το υπό κατάρτιση σχέδιο θα υπάρχει πλήρης κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6, με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός από 751 σε 586 ευρώ.

Την αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ζήτησε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.

Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που ο ονομαστικός ακαθάριστος ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το 2008 κατά 14%. Αντιθέτως στην Πορτογαλία αυξήθηκε κατά 19% (από 497 σε 589 ευρώ), ενώ στην Ιρλανδία παρέμεινε αμετάβλητος στα 1.462 ευρώ.

Αλλά και στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, αν και επισημαίνεται ότι οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για τα εργασιακά είναι πρόωρο να εκτιμηθούν οικονομικά, αφήνεται να εννοηθεί ότι υπό προϋποθέσεις, οι μισθοί θα μπορούσαν να αυξηθούν. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση, μια αύξηση αντί περαιτέρω μείωσης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος το 2015 θα προέκυπτε μόνο εάν η αύξηση των μέσων ονομαστικών αποδοχών στην οικονομία κατέληγε να υπεραντισταθμίσει την άνοδο της μέσης παραγωγικότητας καθώς και τη μεταφερόμενη επίδραση της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών το προηγούμενο έτος.

Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στον Μάρτιο στη Βουλή, εφόσον υπάρξει διαβούλευση με τους εταίρους, και πιθανότατα «ανταλλαγή απόψεων» με τους θεσμούς, θα ρυθμίζονται μία σειρά άλλων θεμάτων, όπως η επεκτασιμότητα των συμβάσεων, η διάρκεια της μετενέργειας, ο ρόλος του ΟΜΕΔ καθώς και θέματα που αφορούν στις απολύσεις και τις αποζημιώσεις.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τον εκσυγχρονισμό του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για σταδιακή μείωση των προστίμων, έπειτα από διάλογο με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή