Βουτιά 38,1% στις τιμές κατοικιών από το 2008

Βουτιά 38,1% στις τιμές κατοικιών από το 2008

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση της τάξεως του 38,1% κατά μέσον όρο έχουν σημειώσει οι τιμές των κατοικιών πανελλαδικά από το 2008 έως το τέλος του 2014, αλλά η υποχώρηση των αξιών είναι ακόμη μεγαλύτερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς διαμορφώνεται σε 40,4% στην Αθήνα και σε 42,4% στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στη χθεσινή έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζεται ότι η μείωση που προκύπτει από τα στοιχεία των κτηματομεσιτικών γραφείων είναι ακόμη μεγαλύτερη. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν τα παλαιότερα και μεγαλύτερα ακίνητα που βρίσκονται στις σχετικά ακριβότερες περιοχές της χώρας.

Το θετικό στοιχείο του 2014 ήταν πάντως η επιβράδυνση του ρυθμού της πτώσης, που περιορίστηκε σε 7,5%, έναντι μείωσης 10,9% το 2013 και 11,7% το 2012. Ωστόσο, όπως τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων που καταγράφονται από τους τελευταίους μήνες του 2013 και μετά, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και των προσδοκιών, φαίνεται να επηρεάστηκαν αρνητικά προς το τέλος του 2014 από την αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Ανάλογη είναι και η εικόνα στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων. Ειδικότερα, η μέση μείωση των τιμών πώλησης γραφείων και καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 ήταν 6,9% και 9,1% αντίστοιχα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οσον αφορά τις τιμές ενοικίασης γραφείων και καταστημάτων κατά την ίδια περίοδο, η πτώση διαμορφώνεται σε 10,7% και 9,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Συνολικά, οι τιμές των γραφείων πανελλαδικά έχουν υποχωρήσει κατά 31,6% από το πρώτο εξάμηνο του 2010 έως το πρώτο εξάμηνο του 2014, χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή. Κατά την ίδια περίοδο, τα ενοίκια γραφείων έχουν μειωθεί κατά 26,9%, ενώ ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής, η πτώση των τιμών ενοικίασης αγγίζει το 29,6%. Μάλιστα, η ΤτΕ εκτιμά ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν, καθώς το επίπεδο των νέων μισθώσεων είναι αισθητά χαμηλότερο από το αντίστοιχο των υφιστάμενων (παλαιών) συμβάσεων, τη στιγμή μάλιστα που οι επαναδιαπραγματεύσεις ενοικίων και η αυξανόμενη προσφορά γραφειακών χώρων βρίσκονται στην ημερησία διάταξη. Στα καταστήματα, η συνολική μείωση των τιμών πώλησης αγγίζει το 28,8% πανελλαδικά (30,5% για την Αθήνα), ενώ τα ενοίκια υποχώρησαν κατά 31% (31,6% στην Αθήνα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή