«Οχι» από ΣΕΒ σε γενικευμένη αύξηση μισθών

«Οχι» από ΣΕΒ σε γενικευμένη αύξηση μισθών

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα της «κλαδικής εξάρτησης» από τον κατώτατο μισθό έθεσε στον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη αντιπροσωπεία του ΣΕΒ που συναντήθηκε χθες μαζί του, επισημαίνοντας στην πράξη ότι απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις που δεν θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα συγκεκριμένων κλάδων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα, το θέμα του κατώτατου μισθού έχει μεγάλη κλαδική εξάρτηση, καθώς υπάρχουν κλάδοι που πληρώνουν μισθούς σημαντικά αυξημένους από τα 586 του κατώτατου μισθού, υπάρχουν όμως και άλλοι που δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί, πληρώνοντας πολύ υψηλό κατώτατο μισθό. Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι οι αναμενόμενες παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την παραπάνω επισήμανση. Θα πρέπει, δηλαδή, να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για τις κλαδικές ή τις επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν κατώτερο από τον κατώτατο μισθό, όπως αυτός θα συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΒ ζήτησε συστηματικό κοινωνικό διάλογο, τριμερούς χαρακτήρα, για να υπάρξει σε όσο περισσότερα θέματα γίνεται σύγκλιση απόψεων. Ειδικότερα, για τις μεταβολές στο νομοθετικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων ο ΣΕΒ επεσήμανε ότι υποστηρίζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τη μάχη για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της «μαύρης» εργασίας και τη συνδρομή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στην εμβάθυνση του κοινωνικού διαλόγου στη χώρα μας και στις πολιτικές για την απασχόληση.

Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα, ο ΣΕΒ, εκπροσωπώντας μικρές, μεσαίες, μεγάλες και οργανωμένες επιχειρήσεις, ενδιαφέρεται να υπάρχουν σωστές εργασιακές σχέσεις, κάτι που επισημάνθηκε στον κ. Σκουρλέτη.

Ο υπουργός Εργασίας με τη σειρά του επισήμανε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οπως μάλιστα τονίστηκε, παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας και στην αναβάθμιση του ρόλου των ελεγκτικών μηχανισμών, με συγκεκριμένες ενέργειες για την ενίσχυσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή