Βροχή τα «όχι» από τα Ταμεία για δανεισμό του Δημοσίου

Βροχή τα «όχι» από τα Ταμεία για δανεισμό του Δημοσίου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στενεύουν δραματικά τα περιθώρια για οικειοθελή επένδυση των τραπεζικών διαθεσίμων των ασφαλιστικών οργανισμών σε κρατικά ρέπος, καθώς οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων στα διοικητικά συμβούλια των Ταμείων αρνούνται να «δανείσουν» το Δημόσιο. Το πρώτο όχι ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα από τον ΟΑΕΔ, παρά την εισήγηση της διοίκησης για μετατροπή ποσού της τάξης των 130 – 150 εκατ. ευρώ σε κρατικά ρέπος, από τα συνολικά 450 εκατ. ευρώ που διαθέτει ο Οργανισμός σε καταθέσεις εμπορικών τραπεζών.

Το θέμα θα ξανατεθεί σε διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, εφόσον υπάρξει γραπτή απάντηση από την Τράπεζα της Ελλάδος με την οποία θα ξεκαθαρίζεται ο τρόπος που θα επενδυθούν τα διαθέσιμα, παράλληλα με τη δέσμευση ότι τα κεφάλαια δεν θα μετατραπούν σε ομόλογα.

Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΕ προκειμένου να αποφασίσει για τη μετατροπή ενός ποσού σχεδόν 100 εκατ. ευρώ σε ρέπος. Πρόκειται για διαδικασία που δεν μπορεί να γίνεται σε σταθερή βάση, καθώς η είσπραξη των εισφορών στον ΟΑΕΕ γίνεται ανά δίμηνο. Η πρόταση θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, την τοποθέτηση του συγκεκριμένου ποσού για διάστημα 10-15 ημερών, μεταξύ του πρώτου 5νθημέρου του Μαρτίου και 10 ημερών πριν από τη πληρωμή των συντάξεων.

Να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων στα διοικητικά συμβούλια των Ταμείων και του ΟΑΕΔ που διάκεινται αρνητικά στην πρόταση του ΟΔΔΗΧ έχουν ζητήσει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα, χωρίς όμως να έχει οριστεί κάποιο ραντεβού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε το ΙΚΑ αναμένεται –τουλάχιστον άμεσα– να λάβει απόφαση για επένδυση των διαθεσίμων του, περίπου 350 εκατ. ευρώ, σε ρέπος. Η απόφαση που αφορά στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του ΕΛΕΓΕΠ/ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) σε έντοκο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος από την Τράπεζα Πληρωμής, στη συγκεκριμένη περίπτωση την Τράπεζα Πειραιώς, τυπικά δεν δημιουργεί πρόβλημα, σύμφωνα με πηγές του Οργανισμού αλλά και της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, η πιθανότητα κοινοτικά κονδύλια να χρησιμοποιηθούν μέσω της έκδοσης ρέπος για την εξασφάλιση ρευστότητας και τη χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου «είναι σαν να παίζεις με τη φωτιά», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Το ύψος των κονδυλίων που θα μεταφερθούν στην ΤτΕ υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ, αν και πηγές του Οργανισμού αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να είναι και ελαφρώς αυξημένα και αφορούν στα χρήματα για τη χρηματοδότηση κοινοτικών προγραμμάτων για την αγροτική ανάπτυξη (Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής») και όχι στις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών που, όπως διαβεβαίωνε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι πλήρως διασφαλισμένες. Οπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, «ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μεταφέρει με έγγραφό του κάθε φορά το ποσό του ταμειακού υπολοίπου που δεν είναι άμεσα απαιτητό προς πληρωμή δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης που θα ανοιχθεί επ’ ονόματί του στην Τράπεζα της Ελλάδος». Σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη χρησιμοποίησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αυτών των διαθεσίμων η ΤτΕ θα πρέπει να μεταφέρει τα χρήματα στην τράπεζα του οργανισμού πληρωμών, δηλαδή στην Τράπεζα Πειραιώς, εντός δύο ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή