«Ράβε-ξήλωνε» και στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

«Ράβε-ξήλωνε» και στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ένας ράβει, ο άλλος ξηλώνει και ουδείς μπορεί, προς το παρόν, να καταλάβει τι θα γίνει με τη ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το σχέδιο που είχε παρουσιάσει η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, προέβλεπε μεταξύ άλλων «κούρεμα» ακόμα και της βασικής οφειλής. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα» στο κεφάλαιο των οφειλών. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press, ανέφερε ότι «δεν θα υπάρξει (φορολογική) αμνηστία.

Θα υπάρξει μια σειρά μέτρων που θα ενθαρρύνουν την αποπληρωμή ή την τμηματική αποπληρωμή χωρίς αμνηστία, ασφαλώς χωρίς κούρεμα στο κεφάλαιο των οφειλών προς το Δημόσιο».

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Φεβρουαρίου. Μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης των 100 δόσεων. Πάντως, υπάρχουν δηλώσεις και διαρροές για τη νέα ρύθμιση που δημιουργούν σύγχυση στους φορολογούμενους.

Ειδικότερα:

1. Το αρχικό σχέδιο της κυρίας Βαλαβάνη προέβλεπε «κούρεμα» της βασικής οφειλής έως και 50% για χρέη που είχαν δημιουργηθεί μέχρι τα τέλη του 2013, εφόσον το ποσό καταβληθεί εφάπαξ. Για παράδειγμα, εάν κάποιος δεν είχε πληρώσει τον φόρο εισοδήματος του 2012 ύψους 5.000 και καταβάλλει στην εφορία 2.500, το υπόλοιπο χρέος διαγράφεται.

Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι δεν θα υπάρχει «κούρεμα».

2. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι μπορεί να ενταχθούν στη ρύθμιση και όσοι έχουν οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τους μεγάλους οφειλέτες.

Δηλαδή, δεν θα ευνοηθούν και δεν θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση όσοι είχαν να πληρώσουν και δεν το έκαναν.

3. Μετά τις αντιδράσεις για κούρεμα της βασικής οφειλής, εξετάζεται να δοθεί μπόνους στους καλοπληρωτές, που θα ανέλθει στο 5%-10% του φόρου εισοδήματος 2015, υπό την προϋπόθεση ότι και οι φετινοί φόροι θα πληρωθούν στην ώρα τους.

4. Ενδεχομένως να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια για τον αριθμό των δόσεων.

Σημειώνεται ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φθάσει στο ιλιγγιώδες ποσό των 76 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όπως έχει ανακοινώσει η κ. Βαλαβάνη το εισπράξιμο ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι κάθε μήνα δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Το 2014 δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 13,7 δισ. ευρώ, ενώ τον πρώτο μήνα του 2015 οι φόροι που δεν καταβλήθηκαν από τους φορολογούμενος ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή