Κύμα κακοπληρωτών βλέπει η ΠΟΜΙΔΑ από τον περιορισμό των εξώσεων

Κύμα κακοπληρωτών βλέπει η ΠΟΜΙΔΑ από τον περιορισμό των εξώσεων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στα χαρακώματα» βρίσκονται οι ιδιοκτήτες κατοικιών αναφορικά με μια πιθανή λήψη μέτρων περιορισμού της δυνατότητας αντιμετώπισης των ενοικιαστών που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Το ζήτημα ανακινήθηκε τις τελευταίες ημέρες ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς εντέλει να ληφθεί κάποια σχετική πρωτοβουλία. Παρ’ όλα αυτά, κατέστησαν σαφείς τις προθέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία προειδοποίησε ότι ένας πιθανός περιορισμός των εξώσεων θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερη γενίκευση του κύματος μη πληρωμής ενοικίων, αποθρασύνοντας παράλληλα και τους συστηματικούς κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει ανθήσει μια ιδιότυπη κατηγορία δήθεν «ενοικιαστών», οι οποίοι εγκαθίστανται σε κατοικίες ιδιοκτητών κυρίως μεγάλης ηλικίας, επαρχιωτών ή αποδήμων, με το εξ αρχής σχέδιο να μην πληρώσουν κανένα απολύτως μίσθωμα, λογαριασμό κοινοχρήστων ή κοινής ωφελείας, επωφελούμενοι από τη βραδύτητα είτε της αντίδρασης των ιδιοκτητών, είτε της απονομής της δικαιοσύνης. «Η αντικοινωνική αυτή συμπεριφορά είναι δυστυχώς ποινικά ατιμώρητη, με αποτέλεσμα να είναι επαναλαμβανόμενη, με καταστροφικές συνέπειες σε βάρος των ανύποπτων θυμάτων – ιδιοκτητών», τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, το ποσοστό των ενοικιαστών που καθυστερεί την εξόφληση των ενοικίων τους διαμορφώνεται πλέον σε περίπου 70%. Από αυτούς, περίπου το 40-50% χρωστά ενοίκια τουλάχιστον 2-3 μηνών. Ωστόσο η ΠΟΜΙΔΑ δεν αναφέρεται σε αυτές τις κατηγορίες ενοικιαστών, οι οποίοι αντικειμενικά αντιμετωπίζουν δυσκολίες, λόγω π.χ. ανεργίας ή απλήρωτης εργασίας. Αλλωστε, στην πλειονότητά τους, οι ιδιοκτήτες επιδεικνύουν κατανόηση σε αυτές τις περιπτώσεις, αποφεύγοντας την άσκηση περαιτέρω πιέσεων.

Στη θετική αυτή στάση των ιδιοκτητών όμως έχει συνεισφέρει σημαντικά η ρύθμιση για τη μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων, η οποία όμως από τις αρχές του έτους έχει καταργηθεί. Εν ολίγοις, αν δεν υπάρξει σύντομα μια νέα ρύθμιση για την παροχή της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν και τα σχετικά ενοίκια και να φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία είσπραξης οφειλών έχει καταστεί ευκολότερη από τον Απρίλιο του 2012, μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία επιταχύνει τη σχετική διαδικασία, επιτρέποντας την επίλυση διαφορών ακόμα και χωρίς τη διεξαγωγή δίκης, εντός διαστήματος 50 ημερών. Προϋπόθεση είναι η προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τον ιδιοκτήτη, βάσει των οποίων εκδίδεται διαταγή άμεσης απόδοσης του ενοικίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή