Με 6 μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup

Με 6 μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαρκείς επαφές βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Αθήνα με τους εκπροσώπους των δανειστών (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ ή της πρώην τρόικας) ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, θα παρουσιάσει τις 6 μεταρρυθμίσεις που μπορούν να προχωρήσουν άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ή αύριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurowοrking Group με θέμα την Ελλάδα, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), κ. Γ. Χουλιαράκη, ενώ χθες ο ίδιος είχε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν να συζητηθούν οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν και να ενημερωθούν οι δανειστές της χώρας για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ενώ είναι υπό εξέταση και το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί σύντομα μία επίσκεψη τεχνικών κλιμακίων τους στην Αθήνα. Επίσης, το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας τέθηκε επί τάπητος, καθώς τα προβλήματα είναι σημαντικά και άμεσα. Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο STAR ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «καλή» πρόταση εκείνη του επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, που προέβλεπε την εκταμίευση μέρους των δόσεων που εκκρεμούν -ύψους 7,2 δισ. ευρώ- εντός του Μαρτίου από τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωρήσει σε κάποιες μεταρρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο διαμορφώνει μία ατζέντα 6 μεταρρυθμίσεων όπως αποκάλυψε ο κ. Βαρουφάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεταρρυθμίσεις αυτές προέρχονται από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που κατάρτισε και απέστειλε η κυβέρνηση στο Eurogroup στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας με την Ευρωζώνη (όπως αντιμετώπιση φοροδιαφυγής, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας κ.λπ.). Αυτές τις ημέρες το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες επί των προτάσεων που θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Μάλιστα, η κ. Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου κ. Π. Μοσκοβισί, δήλωσε χθες πως σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να παρουσιάσει τη Δευτέρα στο Eurogroup ο κ. Βαρουφάκης, η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές, με συζητήσεις τόσο στην Αθήνα όσο και απευθείας από τις έδρες των οργανισμών. Και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να στείλει επιπλέον εμπειρογνώμονες στην Αθήνα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Επίσης, σχετικά με το ενδεχόμενο να εκταμιευτεί μέρος των δόσεων υπό την προϋπόθεση προώθησης μεταρρυθμίσεων, η ίδια παρέπεμψε στις αποφάσεις του Eurogroup.

Η εκταμίευση μέρους των δόσεων θα παράσχει μία «ανάσα» στα κρατικά ταμεία, καθώς τα προβλήματα ρευστότητας είναι σημαντικά. Σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην έκδοση εντόκων γραμματίων στο πλαίσιο της αναχρηματοδότησης των γραμματίων που λήγουν την Παρασκευή. Πρόκειται για ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ και ακόμα και χθες δεν ήταν βέβαιο ότι η σημερινή έκδοση θα καλυφθεί πλήρως. Πάντως, οι λήξεις της Παρασκευής θα εξυπηρετηθούν, όπως θα αποπληρωθεί την ίδια ημέρα και η δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ύψους 310 εκατ. ευρώ. Ομως, από την ερχόμενη εβδομάδα, ξεκινούν τα προβλήματα και στο Eurogroup της Δευτέρας θα πρέπει να βρεθεί μία λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή