Θα καταβληθούν οι δόσεις στο ΔΝΤ

Θα καταβληθούν οι δόσεις στο ΔΝΤ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα αποπληρωθεί, αλλά δεν είναι το ίδιο βέβαιο ότι θα εξοφληθούν τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και λήγουν Ιούλιο – Αύγουστο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μην αποπληρώσουμε τις δόσεις που χρωστάμε στο ΔΝΤ και στα ομόλογα που δεν εντάχθηκαν στο PSI», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ενώ πρόσθεσε ότι «έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους». Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα λήγουν ομόλογα που δεν εντάχθηκαν στο PSI ύψους 79 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εξοφληθούν τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λήγουν δύο τέτοια ομόλογα συνολικής αξίας 6,7 δισ. ευρώ και ο υπουργός υποστήριξε πώς η αποπληρωμή τους «είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης και με την ΕΚΤ για την μετά τον Ιούνιο εποχή». Υποστήριξε, δε, ότι τα ομόλογα αυτά η ΕΚΤ τα αγόρασε επί εποχής Τρισέ, καθώς τότε αποφάσισε ότι για να στηρίξει την ελληνική αγορά ομολόγων έπρεπε να προχωρήσει στην απόκτηση αυτών των τίτλων. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως αν η ΕΚΤ δεν είχε αγοράσει τα εν λόγω ομόλογα, αυτά θα «κουρεύονταν» μέσω της διαδικασίας του PSI και τώρα δεν θα υπήρχε η ανάγκη αποπληρωμής τους. Ετσι, ο κ. Βαρουφάκης εντάσσει το θέμα της εξόφλησής τους στο γενικότερο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της χώρας.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «μοναδική λύση» για την Ελλάδα είναι «η αναδιάρθρωση εντός Ευρωζώνης», συμπληρώνοντας ότι «η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή