Καθυστερήσεις ακόμη και αναβολή της επένδυσης προοιωνίζεται η απόφαση ΣτΕ για τον Αστέρα

Καθυστερήσεις ακόμη και αναβολή της επένδυσης προοιωνίζεται η απόφαση ΣτΕ για τον Αστέρα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύμηνες καθυστερήσεις μέχρι και την ακύρωση της αξιοποίησης του Αστέρα της Βουλιαγμένης αναμένεται τώρα μετά το «κόκκινο φως» που άναψε προχθές το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στο Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ) της έκτασης. «Στην καλύτερη περίπτωση οι καθυστερήσεις θα κυμανθούν από έξι έως οκτώ μήνες» παρατηρούσε παράγοντας της αγοράς, με καλή γνώση του θέματος. Στη χειρότερη περίπτωση θα έχουμε άλλη μια αποχώρηση ενός επενδυτή και η διεξαγωγή νέου διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου. Στην τελευταία περίπτωση, η αξιοποίηση του ακινήτου θα γίνει με καθυστέρηση δύο ή και τριών ετών αν τελικά στο τέλος καρποφορήσει.

Αυτό που θα ακολουθήσει εξαρτάται από τις προθέσεις των επενδυτών. Οι τελευταίοι εδώ και δύο χρόνια δεσμεύουν περίπου 800 εκατ. ευρώ για τη συγκεκριμένη επένδυση. Κύκλοι που τους εκπροσωπούν στην Ελλάδα κάνουν λόγο για «κούραση» των Αράβων και Τούρκων επενδυτών, από αυτή τη μακρά αναμονή στη διαδικασία ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Ωστόσο, δεν αποκαλύπτουν αν οι Αραβες και Τούρκοι επενδυτές παραμένουν ή φεύγουν από την επένδυση.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα αυτό θα εξεταστεί στο άμεσο μέλλον από τους επενδυτές και αφού βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό ότι προχθές η κυβέρνηση εμφανίσθηκε διχασμένη σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ. «Κάποιοι υπουργοί στεναχωρήθηκαν και κάποιοι χάρηκαν» λέει καλά πληροφορημένο στέλεχος, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος σημειώνει ως καλύτερη εξέλιξη για την άμεση προώθηση της επένδυσης, την επανυποβολή ενός τροποποιημένου ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου) στο ΣτΕ, που θα είναι κοντά στις θέσεις που εξέφρασε το δικαστήριο, αλλά και στο Επιχειρησιακό Σχέδιο των επενδυτών. Αυτή η επανυποβολή βεβαίως δεν θα σημάνει μια σημαντική αλλαγή του αρχικά συμφωνημένου τιμήματος.

Σημειώνεται ότι το ΕΣΧΑΔΑ που απορρίφθηκε από το ΣτΕ προέβλεπε τη ανέγερση στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης έως 100 κατοικιών, τη στιγμή που οι επενδυτές προτίθενται να χτίσουν μέχρι 15 κατοικίες. Αυτή η αλλαγή χρήσης γης ήταν και ο βασικότερος λόγος απόρριψης του ΕΣΧΑΔΑ από το ΣτΕ.

Χθες, πάντως, η πωλήτρια εταιρεία Αστήρ Παλλάς, ανακοίνωσε ότι μελετά την απόφαση του ΣτΕ. Επίσης ανακοίνωσε ότι ματαιώνεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 51,6 εκατ. ευρώ που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Νοέμβριο. Στόχος της αύξησης αυτής ήταν να καταστεί το ΤΑΙΠΕΔ μέτοχος της εταιρείας, με εισφορά σε είδος, δηλαδή την εισφορά της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει το Ταμείο Αποκρατικοποίησης στη χερσόνησο. Στη συνέχεια οι δύο μέτοχοι θα πωλούσαν τη κοινή τους εταιρεία στην αραβικών και τουρκικών συμφερόντων Apollo Investment HoldCo που ελέγχεται κατά 75% από την αραβικών συμφερόντων Jermyn και κατά 25% από την τουρκικών συμφερόντων Dogus. Υπενθυμίζεται ότι η Apollo Investment θα διέθετε περί τα 500 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του Αστέρα και άλλα τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και την ανέγερση νέων υποδομών. Η επενδυτική εταιρεία στοχεύει στη δημιουργία δύο ξενοδοχείων 7 αστέρων και στην ανέγερση 15 πολυτελέστατων κατοικιών, αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή