Εσοδα προϋπολογισμού: Απλήρωτοι φόροι 1,2 δισ. σε ένα μήνα

Εσοδα προϋπολογισμού: Απλήρωτοι φόροι 1,2 δισ. σε ένα μήνα

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων ετών βρίσκονται τα έσοδα του προϋπολογισμού, εξέλιξη που οφείλεται αφενός στην πολιτική αβεβαιότητα από την προεκλογική περίοδο μέχρι και σήμερα, καθώς και στην αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Η «σεισάχθεια» που είχε προαναγγελθεί από το κυβερνών κόμμα προεκλογικά, οι δηλώσεις για μη πληρωμή φόρων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση που δύσκολα θα ξεπεραστεί.

Ενδεικτικές είναι οι εκκλήσεις από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη προς τους φορολογουμένους, προκειμένου να πληρώσουν τους φόρους τους, ακόμα και αυτοί που δεν μπορούν όπως είχε υπογραμμίσει η κ. Βαλαβάνη. Μάλιστα για να τονωθούν τα δημόσια έσοδα το υπουργείο Οικονομικών εκτός από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξήγγειλε και μία προρύθμιση εξπρές που θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες μέρες και θα λήξει στα τέλη Μαρτίου.

Ο λόγος που το υπουργείο Οικονομικών φέρνει εσπευσμένα στη Βουλή μία τέτοια ρύθμιση έγκειται αποκλειστικά στην ενίσχυση των εσόδων μετά την κατάρρευσή τους το πρώτο δίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το 2014 δημιουργήθηκαν 14,2 δισ. ευρώ νέες οφειλές προς το Δημόσιο. Συνολικά, οι οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο έχουν προσεγγίσει το αστρονομικό ποσό των 76 δισ. ευρώ. Μάλιστα, τον πρώτο μήνα του έτους οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο ποσό περίπου δεν καταβλήθηκε και τον Φεβρουάριο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή