Μη εξυπηρετούμενα δάνεια : Στα 500 εκατ. τα δάνεια με πρόβλημα στο δίμηνο

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια : Στα 500 εκατ. τα δάνεια με πρόβλημα στο δίμηνο

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διογκώνεται σταδιακά η τάση δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, που ξεκίνησε την προεκλογική περίοδο και κορυφώνεται με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για «πάγωμα» των πλειστηριασμών και την προοπτική σύστασης «κακής τράπεζας», που θα αναλάβει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιωτών. Στην ίδια λογική έχει «παγώσει» κάθε πρωτοβουλία για ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων.

Οι προσδοκίες που δημιουργούνται τόσο για την παύση καταδιωκτικών μέτρων όσο και το ενδεχόμενο διαγραφών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία παραπέμπουν ωστόσο σε μια μαξιμαλιστική προσέγγιση για το όριο της πρώτης κατοικίας που πρέπει να προστατευθεί, στρέφουν μερίδα των νοικοκυριών σε αναστολή των αποφάσεων για ρύθμιση του δανείου τους. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, οι προσδοκίες αυτές ανέτρεψαν την τάση μηδενισμού της δημιουργίας νέων δανείων που είχε καταγραφεί ήδη τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο, και κυρίως τον Φεβρουάριο, να εμφανίζονται νέα δάνεια σε καθυστέρηση, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, περίπου. Πρόκειται για οφειλέτες που ήταν στο στάδιο της ρύθμισης με την τράπεζα και οι οποίοι ανέβαλαν τις αποφάσεις τους, ενώ μικρές καθυστερήσεις εμφανίζουν και όσοι πλήρωναν μέχρι σήμερα τη δόση του δανείου που είχαν ρυθμίσει.

Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών έως τα τέλη του χρόνου, με βάση γενναιόδωρα κριτήρια, δημιουργεί, σύμφωνα με τις τράπεζες, ψυχολογία στάσης πληρωμών και θεωρείται ότι θα ωθήσει σε νέες καθυστερήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι τράπεζες προτείνουν άτυπο μορατόριουμ για ένα τρίμηνο, προκειμένου στο μεσοδιάστημα να διαμορφωθεί, όπως εξηγούν, ένα συνολικό και κυρίως οριστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή