Το μικρό κυβερνητικό σχήμα θα επιφέρει εξοικονόμηση 50 εκατ.

Το μικρό κυβερνητικό σχήμα θα επιφέρει εξοικονόμηση 50 εκατ.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξοικονόμηση ύψους 50 εκατ. ευρώ θα επιφέρει η μείωση του κυβερνητικού σχήματος καθώς και των ειδικών επιστημόνων και μετακλητών που υπηρετούσαν στα υπουργεία. Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή με θέμα την ανθρωπιστική βοήθεια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μάρδας τόνισε: «Ενώ το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα περιελάμβανε 45 υπουργεία και υφυπουργεία που απασχολούσαν 1.173 ειδικούς επιστήμονες, μετακλητούς και αποσπασμένους, σήμερα έχουμε 37 υπουργεία, στα οποία δεν θα απασχοληθούν πάνω από 554 τέτοιοι υπάλληλοι… Ολο αυτό το πλέγμα μάς δίνει μια εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ειδικοί επιστήμονες/σύμβουλοι είναι η ακριβότερη κατηγορία του συνόλου των μετακλητών υπαλλήλων. Ολοι αυτοί ανέρχονταν σε 726 άτομα, από 360 που όφειλαν να ήταν.

Αντιδράσεις

Με ανακοίνωσή του ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, ανακοίνωσε ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι της κυβέρνησης μειώνονται από 1.173 σε 554. Από αυτό, με βάση τους υπολογισμούς του, θα προκύψει εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό είναι απλώς αδύνατον – εκτός αν οι 619 μετακλητοί που περικόπτονται έπαιρναν 80.775 ευρώ έκαστος ετησίως! Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην κακή αλλά και στην επιλεκτική αριθμητική του υπουργού. Επιλέγει να μην υπολογίσει πόσο θα στοιχίσουν οι νέες Γενικές Γραμματείες και οι νέες θέσεις αναπληρωτών γενικών γραμματέων που συστήνει η κυβέρνηση. Επιλέγει να μην υπολογίσει πόσο θα στοιχίσουν οι απεριόριστοι εθελοντές σύμβουλοι στα γραφεία των υπουργών, των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού οι οποίοι δεν θα λαμβάνουν μεν μισθό, αλλά θα παίρνουν οδοιπορικά έξοδα».

Απαντώντας, ο κ. Μάρδας υπογράμμισε ότι η ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη δεν λαμβάνει υπόψη πολλές άλλες μεταβλητές, όπως λόγου χάρη τη διαφορά δαπανών που προκύπτει ανάμεσα στα 45 υπουργεία της προηγούμενης κυβέρνησης και τα 37 της τωρινής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η διαφορά των αμοιβών (χωρίς υπερωρίες κ.λπ.) ανάμεσα στους 1.173 και 554 ανέρχεται σε 11,4 εκατ. ευρώ. Με πράξεις υπουργικού συμβουλίου, υπήρχαν υπουργοί στην προηγούμενη κυβέρνηση που απασχολούσαν έως και 40 άτομα, ενώ η αρχική πρόβλεψη αναφερόταν μόνο σε 3 ή 5 ανάλογα με την κατηγορία των υπαλλήλων, τόνισε ο κ. Μάρδας.

Η διαφορά ανάμεσα στις αμοιβές (μόνο χωρίς τα επιδόματα) των 45 και 37 υπουργών ανέρχεται σε 1,1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αποδεσμεύθηκαν 792 αστυνομικοί από φρούρηση και προσωπική/συνοδευτική ασφάλεια προσώπων (πρωθυπουργού, υπουργών κ.λπ.). Η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο την αποδέσμευση και άλλων αστυνομικών. Η εξοικονόμηση σε όρους ωφέλειας, που προήλθε από αυτήν και μόνο την ενέργεια, ανέρχεται σε 17,9 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή