Πιέσεις Αζερμπαϊτζάν προς την Ε.Ε. για τον ΔΕΣΦΑ

Πιέσεις Αζερμπαϊτζάν προς την Ε.Ε. για τον ΔΕΣΦΑ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ανησυχίες της χώρας του σχετικά με τις διαδικασίες της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 66% του ΔΕΣΦΑ από τη Socar μετέφερε στον αντιπρόεδρο της Ε.Ε., Μάρος Σέφκοβιτς, με τον οποίο συναντήθηκε στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Ν. Αλίγιεφ, σύμφωνα με δηλώσεις του στην EurActiv. To Aζερμπαϊτζάν αναρωτιέται γιατί η Κομισιόν αργεί τόσο πολύ να αποφασίσει εάν η συμφωνία με τις ελληνικές αρχές είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο, δήλωσε ο κ. Αλίγιεφ. Ο υπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξήγησε ότι από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου, επειδή ο ιδιοκτήτης του αερίου που θα αντληθεί μέσω του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου δεν είναι το Αζερμπαϊτζάν, αλλά η κοινοπραξία του πεδίου φυσικού αερίου Shah Deniz II, απ’ όπου προέρχεται. Το πεδίο Shah Deniz λειτουργεί από την BP, η οποία κατέχει μερίδιο 28,8%. Αλλοι εταίροι είναι η TPAO της Τουρκίας (19%), η Socar (16,6%), η Petronas (15,5%) της Βραζιλίας, η ρωσική Lukoil (10%) και η NIOC του Ιράν (10%).

«Οπως γνωρίζετε, στο Shah Deniz, το Αζερμπαϊτζάν έχει τώρα μια συμμετοχή μόνο 16,6%. Γι’ αυτό δεν νομίζω ότι πρέπει κανείς να κοιτάζει το Αζερμπαϊτζάν, ως ιδιοκτήτη, μεταφορέα και διανομέα φυσικού αερίου. Ελπίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη το γεγονός αυτό» δήλωσε ο Aλίγιεφ. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον αγωγό Tap τον οποίο συνέδεσε εμμέσως και με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, ενώ αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση για τη μεταφορά αζέρικου αερίου της διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας. Είπε ότι εάν προσφερθεί στη χώρα του μερίδιο σε αυτή τη διασύνδεση, το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να προσφέρει στη Βουλγαρία περισσότερο φυσικό αέριο από το 1 δισ. κ.μ. που είχε συμφωνηθεί. Στη σημασία του αγωγού Tap για την Ελλάδα αναφέρθηκε χθες στο συνέδριο του Athens Energy Forum ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του TAP, Μάικλ Χόφμαν. Ο ίδιος ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου ότι 350 ελληνικές εταιρείες έχουν προσέλθει σε συζητήσεις προκειμένου να αναλάβουν εργολαβίες, ενώ έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα αποζημιώσεων που αφορά συνολικά 55.000 ιδιοκτήτες και χρήστες γης και έχουν γίνει οι πρώτες συμφωνίες με ιδιοκτήτες για τη διέλευση του αγωγού.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Ελλάδας στον αγωγό Τap εξέφρασε και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ και νυν διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Αμυντικών Σπουδών, Μάθιου Μπράιζα. Σχολιάζοντας, ωστόσο, την ομιλία του υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, τόνισε ότι «εάν αυτοί είναι οι στόχοι της Ελλάδας, το χειρότερο που έχετε να κάνετε είναι ένα βήμα πίσω στον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου και να επιστρέψετε στο μονοπώλιο που έφθασε στο σημείο, η Ελλάδα να πληρώνει το φυσικό αέριο ακριβότερα από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή