Γ. Βάιντμαν: Καθήκον των κυβερνήσεων η χρηματοδότηση της Ελλάδας

Γ. Βάιντμαν: Καθήκον των κυβερνήσεων η χρηματοδότηση της Ελλάδας

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε σήμερα ότι επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αποφασίσουν εάν θέλουν να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι αυτό είναι «λιγότερο από ποτέ» καθήκον των κεντρικών πιστωτικών ιδρυμάτων των κρατών-μελών.

Εκφράζοντας την κατηγορηματική διαφωνία του με την άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος έκρινε ότι η ΕΚΤ προκαλεί «ασφυξία» στην Αθήνα, ο Βάιντμαν είπε ότι η Ελλάδα έχει απολέσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης και πρόσθεσε ότι δεν προβλέπει η χώρα να ανακτά πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές στα μέσα του 2015.

«Δεν οφείλεται στην ΕΚΤ το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πρόσβαση στις αγορές» είπε ο Βάιντμαν ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και απέρριψε την άποψη περί πρόκλησης «ασφυξίας» που διατύπωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Επιπλέον, ο Βάιντμαν τόνισε ότι οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια πρέπει να αποφασίσουν εάν προτίθενται να αυξήσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα και να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού κράτους.

«Αυτό είναι πλέον καθήκον του Ευρωσυστήματος (των κεντρικών τραπεζών των χωρών μελών της ευρωζώνης και της ΕΚΤ) λιγότερο από ποτέ» επέμεινε ο ίδιος.

Ο Βάιντμαν είπε ακόμη πως πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα επιδεινώσουν τη θέση τους αγοράζοντας ελληνικό χρέος, για το οποίο, όπως πρόσθεσε, δεν υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Εξάλλου, καταγράφοντας τη μείωση των κερδών της Μπούντεσμπανκ το 2014 λόγω των μειωμένων επιτοκιακών αποδόσεων, ο Βάιντμαν προειδοποίησε ότι η καλή πορεία της γερμανικής οικονομίας δεν είναι λόγος να παραβλέπονται κίνδυνοι, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις ή οι δημογραφικές μεταβολές. «Ο εφησυχασμός σε θέματα οικονομικής πολιτικής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή