Πρωτογενές πλεόνασμα εκτός στόχων το 2014-15 παραδέχεται το ΥΠΟΙΚ

Πρωτογενές πλεόνασμα εκτός στόχων το 2014-15 παραδέχεται το ΥΠΟΙΚ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 3,3 δισ. ευρώ υπολογίζουν τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών ότι ανέρχεται το δημοσιονομικό κενό του 2015, με την υπόθεση ότι ο στόχος για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα είναι αμετάβλητος στο 3% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ανέφερε χθες στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ότι εάν δεν αλλάξει κάτι στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα διαμορφωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 έκλεισε τελικά στο 0,3% του ΑΕΠ αντί στόχου για 1,5% του ΑΕΠ.

Οι συζητήσεις χθες μεταξύ των τεχνικών ομάδων των δανειστών και της Αθήνας αφορούσαν την εξέταση των δημοσιονομικών μεγεθών του 2015. Οι προβλέψεις γίνονται με βάση την εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα ανέλθει φέτος στα 181 δισ. από 179 δισ. πέρυσι (αύξηση 1,1%) και στο πλαίσιο αυτό οι ελληνικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 1,2% του ΑΕΠ. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εφαρμοστούν μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, όπως η ακύρωση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, η διάθεση του ΕΚΑΣ χωρίς αλλαγή στα εισοδηματικά κριτήρια κ.λπ.

Με δεδομένο ότι τυπικά ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος δεν έχει αλλάξει και παραμένει στο 3% του ΑΕΠ, τα τεχνικά κλιμάκια του ΥΠΟΙΚ υπολογίζουν ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να υιοθετηθούν παρεμβάσεις της τάξης των 3,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εάν αλλάξει τελικά ο στόχος και υποχωρήσει στα επίπεδα του 1,5% του ΑΕΠ, τότε το δημοσιονομικό κενό θα είναι μικρότερο και εάν επαληθευτεί η πρόβλεψη των ελληνικών αρχών ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα είναι 1,2% του ΑΕΠ, τότε η ανάγκη νέων μέτρων θα περιοριστεί περίπου στα 550 εκατ. ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας ζητούν επιπλέον στοιχεία και διευκρινίσεις για το πώς προκύπτουν οι προβλέψεις των ελληνικών αρχών. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα βρεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, κ. Ευ. Τσακαλώτου, σε συνέδριο του Economist, ότι οι τεχνικές ομάδες και κάποιοι επικεφαλής των θεσμών πιέζουν κατά τις διαπραγματεύσεις για να επιστρέψει η Ελλάδα στην εποχή όπου κυριαρχούσε το Μνημόνιο, υπογραμμίζοντας ότι θέλουν να γυρίσουν την Ελλάδα πριν από τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν αποτυχία για όλους.

Πέραν αυτών, «πόλεμος» ξέσπασε χθες μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία και όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών, το περυσινό πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε τελικά στο 0,3% του ΑΕΠ, αντί στόχου για 1,5% του ΑΕΠ.

Νωρίτερα, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ανέφερε ότι η μεγάλη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2014 οφείλεται στην απόκλιση των εσόδων του προϋπολογισμού που υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ, επιρρίπτοντας ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση. Υστέρηση, η οποία κατά τον ίδιο προήλθε κατά 1 δισ. και πλέον από τον φόρο εισοδήματος που καταβλήθηκε έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., κ. Κ. Καραγκούνης δήλωσε ότι «θέλει πολύ θράσος για ένα κόμμα που έκανε “σημαία” του, στην αντιπολίτευση, το σύνθημα “δεν πληρώνω”, να κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση για… “άδεια ταμεία”» και πρόσθεσε ότι «την 31η Δεκεμβρίου του 2014, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους ήταν 2,574 δισ. ευρώ, σχεδόν 400 εκατ. πάνω από τα αντίστοιχα αποθέματα στο τέλος του 2013».

Από την πλευρά του, το ΥΠΟΙΚ απάντησε στα παραπάνω πως «στο 2014 στα ταμειακά καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού υπήρξε υστέρηση συνολικού ύψους 3,914 δισ., εκ των οποίων 3,5 δισ. στα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού (Τ.Π.) και 414 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΠΔΕ», αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση. Και συμπλήρωσε πως «εάν στην υστέρηση των εσόδων του Τ.Π., δεν υπολογισθούν τα έσοδα από ANFAs και SMPs (σ.σ. κέρδη Ευρωσυστήματος επί ελληνικών ομολόγων) ύψους 1,8 δισ., τότε η υστέρηση σε ταμειακή βάση περιορίζεται σε 2,026 δισ. ευρώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή