Μέρος από τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων για την ασφάλιση

Μέρος από τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων για την ασφάλιση

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια λέξη αλλάζει ξανά τη σκοπιμότητα του Ταμείου Δημοσίου Πλούτου, το οποίο θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση. Νομοτεχνική βελτίωση που παρουσιάστηκε στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» αναφέρει ότι μόνο ένα μέρος των εσόδων του νέου Ταμείου Δημοσίου Πλούτου που θα δημιουργηθεί, θα αξιοποιηθεί για τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Η λέξη που προστέθηκε στο γνωστό άρθρο 24 του νομοσχεδίου είναι το «κυρίως» που συνοδεύει τον προορισμό των εσόδων του ταμείου. Ετσι, ενώ αρχικά η παράγραφος 3 του άρθρου 24 ανέφερε ότι όλα τα έσοδα του νέου ταμείου θα αξιοποιούνται για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, αυτό άλλαξε και έγινε «…τα έσοδα που θα προκύπτουν θα αξιοποιούνται κυρίως για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης».

Στο μεταξύ χθες, ορίσθηκε και επισήμως η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, νέος πρόεδρος ορίστηκε ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας και νέος διευθύνων σύμβουλος ο κ. Αντώνης Λεούσης. Στο νέο Δ.Σ., το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015, συμμετέχουν επίσης οι κ. Λάζαρος Σταθάκης, Αγγελος Βλάχος και η κ. Ευαγγελία-Αναστασία Τσιτσογιαννοπούλου. Ο κ. Σταθάκης είναι χημικός και παλιό στέλεχος της αριστεράς με αντιδικτατορική δράση. Ο κ. Βλάχος είναι σύμβουλος σε θέματα τουριστικής πολιτικής, ενώ η κ. Τσιτσογιαννοπούλου είναι ορκωτή εκτιμήτρια ακινήτων.

Τέλος, όλα δείχνουν ότι λαμβάνει δεύτερη παράταση η εκκαθάριση του ΟΔΙΕ. Η εκκαθάριση αναμένεται να μετατεθεί για τα μέσα Ιουλίου, έτσι ώστε να προλάβουν η νέα κυβέρνηση και η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, να διαπραγματευθεί με τον ΟΠΑΠ τη 20ετή σύμβαση παραχώρησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Τη σύμβαση αυτή, η αν. υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, πρόσφατα στη Βουλή χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο κακοτέχνημα», καθώς όπως είπε είχε πολλές ρήτρες που λειτουργούσαν υπέρ του προτιμώμενου επενδυτή.

Προς την κατεύθυνση αυτή συμφώνησε και ο ΟΠΑΠ ο οποίος ανανέωσε χθες και για διάρκεια δύο μηνών την εγγυητική επιστολή του για το προσφερόμενο τίμημα των 40,5 εκατ. ευρώ. Η σχετική εγγυητική επιστολή έληγε χθες 19 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Βαλαβάνη θέλει να διασφαλίσει τους όρους συνέχισης των ιπποδρομιών από τον ΟΠΑΠ, κάτι που, όπως αναφέρουν στελέχη κοντά στη συμφωνία, αυτό δεν διασφαλίζεται από το σχέδιο της σύμβασης. Επίσης η κ. Βαλαβάνη, αναμένεται να ζητήσει τη παράταση της θητείας του διοικητικού συμβουλίου του ΟΔΙΕ μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Αυτό θα συμβεί, καθώς η θητεία του λήγει την ερχόμενη Τρίτη, 24 Μαρτίου. Επίσης θα ζητήσει, σε συνεννόηση με την Κομισιόν, την αναβολή της έναρξης της εκκαθάρισης του ΟΔΙΕ μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή