Στα ύψη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Στα ύψη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανιούσα έχουν πάρει, ακόμα μια φορά, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη υποχωρούν και η Ιρλανδία –που βγήκε από το Μνημόνιο τον Δεκέμβριο του 2013– δανείστηκε χθες με αρνητικό επιτόκιο. Είναι σαφές ότι η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας έχει «χτυπήσει κόκκινο» και, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, όσο δεν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών, δεν θα αλλάξει η κατάσταση.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Δημόσιο, αποτελούν τους λόγους για τους οποίους η ελληνική αγορά πλήττεται. Και αυτό, τη στιγμή που οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης απολαμβάνουν αυτές τις ημέρες τις θετικές επιπτώσεις του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Δηλαδή του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων που έχει ξεκινήσει το Ευρωσύστημα.

Χθες, η απόδοση των ελληνικών τριετών ομολόγων έφθασε στο 24%, όταν στις 20 Φεβρουαρίου (ημέρα που επιτεύχθηκε η συμφωνία στο Eurogroup) ήταν στο 16,7% και στις 24 του ίδιου μήνα είχε υποχωρήσει στο 12,7%.

Επίσης, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου εκτοξεύτηκε στο 12,1% χθες από 8,8% στις 24 Φεβρουαρίου και του πενταετούς ομολόγου στο 17,7% από 10,8%. Την ίδια ώρα, στην Ιταλία η απόδοση του τριετούς ομολόγου ήταν χθες στο 0,32%, στην Ισπανία στο 0,23%, ενώ το τριετές ομόλογο της Γαλλίας είχε αρνητική απόδοση (-0,12%).

Παράλληλα, στην Ιρλανδία η απόδοση του τριετούς ομολόγου ήταν χθες στο 0,02%. Μάλιστα, ένα χρόνο και τρεις μήνες μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο, η Ιρλανδία κατάφερε χθες να δανειστεί μέσω τίτλων εξάμηνης διάρκειας με αρνητικό επιτόκιο. Αυτό διαμορφώθηκε στο -0,01% και η χώρα άντλησε 500 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να φθάνουν στα 2 δισ. ευρώ.

Το «πέρασμα» σε αρνητικό επιτόκιο για τα ιρλανδικά γραμμάτια φαινόταν ότι θα ήταν θέμα χρόνου, καθώς στις 29 Ιανουαρίου η Ιρλανδία είχε δανειστεί για 6 μήνες με μηδενικό επιτόκιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εξέδωσε έντοκα γραμμάτια, επίσης εξάμηνης διάρκειας, στις 4 Μαρτίου για το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ, με τις προσφορές να είναι οριακές και το επιτόκιο να αγγίζει το 3% (για την ακρίβεια 2,97%).

Διαχωρισμός

Είναι ξεκάθαρο ότι εντός της Ευρωζώνης έχει διαμορφωθεί ένας διαχωρισμός. Από τη μια πλευρά είναι η Ελλάδα, της οποίας τα ομόλογα έχουν δυσθεώρητες αποδόσεις και οι οποίες –όπως όλα δείχνουν– θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο δεν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις και όσο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ρευστότητας του κράτους. Από την άλλη, όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, που βλέπουν τις αποδόσεις των ομολόγων τους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή