Εξετάζεται εφαρμογή κοινωνικού τιμολογίου και στο φυσικό αέριο

Εξετάζεται εφαρμογή κοινωνικού τιμολογίου και στο φυσικό αέριο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα επωφεληθούν οι οικιακοί καταναλωτές από τις σημαντικές μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου που προανήγγειλε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του γενικού διευθυντή της ΕΠΑ Αττικής, Χρήστου Μπαλάσκα, σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκε ο απολογισμός της εταιρείας για το 2014. Οπως εξήγησε, οι μειώσεις από τις τιμές του πετρελαίου θα τιμολογηθούν από τη ΔΕΠΑ, που είναι ο προμηθευτής της εταιρείας, τον Απρίλιο και θα περάσουν στην κατανάλωση τον Μάιο, διάστημα όμως που δεν περιλαμβάνει κατανάλωση για θέρμανση, που είναι και το βασικό μέρος του τιμολογίου των οικιακών καταναλωτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικές μειώσεις για τους οικιακούς καταναλωτές μπορεί να υπάρξουν το τελευταίο τρίμηνο του 2015 υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ηδη, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, οι καταναλωτές έχουν δει στους λογαριασμούς τους μείωση της τάξεως του 4 έως και 10% από τις αντίστοιχες μειώσεις στις συμβάσεις προμήθειας με τους προμηθευτές της ΔΕΠΑ. Οι εκπτώσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των λιανικών τιμών από τα επίπεδα των 75-80 λεπτά η κιλοβατώρα στα 65-70 λεπτά. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ελλάδα με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (α΄ εξάμηνο 2014) βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση κατάταξης σε ό,τι αφορά τις τιμές φυσικού αερίου στις οικιακές καταναλώσεις (7η με 8η θέση).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η διοίκηση της ΔΕΠΑ, το φυσικό αέριο παρά τη σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης συνέχισε και το 2014 να είναι πιο ανταγωνιστικό, προσφέροντας εξοικονόμηση της τάξεως του 29% κατά μέσο όρο. Οι συνδέσεις της εταιρείας αυξήθηκαν το 2014 σε ποσοστό 41%, εκ του οποίου το 60% αφορά συμβάσεις αυτονομίας. Ανακοίνωσε ότι στην εταιρεία έχουν υποβληθεί πάνω από 3.000 αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση καυστήρα πετρελαίου με φυσικό αέριο, οι οποίες όμως δεν μπορούν να προχωρήσουν γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η θεσμική διαδικασία του προγράμματος. Η ΚΥΑ που δίνει τη δυνατότητα στην ΕΠΑ να διαχειριστεί τα κονδύλια ύψους 10 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ έχει υπογραφεί από τους υπουργούς Ενέργειας και Οικονομίας κ. Λαφαζάνη και Σταθάκη, αντίστοιχα, και αναμένει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

Η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες κυμαίνονται κάτω από το 3% (4 εκατ. ευρώ) και αυτό γιατί ακολουθεί πρόγραμμα διακανονισμών με τους πελάτες της, ενώ τόνισε ότι έχει υποβάλει αίτημα στη ΡΑΕ για τη θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου κατά τα πρότυπα της ΔΕΗ.

Οι καταναλώσεις της εταιρείας το 2014 υποχώρησαν στα 232 εκ. κυβικά από 240 εκ. κυβικά το 2013 (-3,5%), ενώ τα μετά φόρων κέρδη υποχώρησαν σε ποσοστό 28% και διαμορφώθηκαν στα 10,3 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή