Αποψη: Ανάγκη η εθνική στρατηγική κατά της ανεργίας

Αποψη: Ανάγκη η εθνική στρατηγική κατά της ανεργίας

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταπολέμηση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης απαιτούν πλέον συντονισμένη στρατηγική τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. Σε μια εποχή που η ανεργία είναι της τάξης του 26%-27%, είναι πραγματικά οξύμωρο οι εργοδότες να μη βρίσκουν τους εργαζόμενους που αναζητούν (πρόσφατη έρευνα της People for Business δείχνει ότι το 65% των επιχειρήσεων δυσκολεύεται να βρει εργαζομένους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά). Και είναι κρίμα η Πολιτεία να υλοποιεί κρατικά προγράμματα και να δαπανά μεγάλα ποσά, χωρίς να επενδύει στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων και τον επαναπροσδιορισμό των τεχνικών γνώσεων και χαρακτηριστικών, δημιουργώντας εργαζομένους που να μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στη σύγχρονη επιχείρηση.

Η αλλαγή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια είναι πρωτόγνωρη, ενώ οι δεξιότητες, οι γνώσεις και η γενικότερη στρατηγική καριέρας, σε όλα τα επίπεδα, είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν. Το ζήτημα λοιπόν που προκύπτει είναι πώς ακριβώς, λόγω της έλλειψής τους, το παραγωγικό δυναμικό που έχει χάσει τη δουλειά του εν μέσω κρίσης θα επανενταχθεί στην αγορά εργασίας.

Η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων και των γνώσεων του σύγχρονου εργαζομένου με βάση τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, αλλά και η κατάλληλη καθοδήγηση σε θέματα καριέρας, θα πρέπει να είναι προτεραιότητα.

Είναι αναγκαίο να υπάρξουν δράσεις που να υποστηρίζουν ενεργά τον εργαζόμενο και τον εν δυνάμει εργαζόμενο στο επόμενό του βήμα, στον επανασχεδιασμό του επαγγελματικού του γίγνεσθαι, αλλά και στην παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για την πρόσληψή του ή στην παροχή κινήτρων για στροφή στην επιχειρηματικότητα.

Εχουμε ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο σε μεμονωμένες και αποσπασματικές κινήσεις, κατασπαταλώντας υψηλούς ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους τα προηγούμενα χρόνια.

Η Πολιτεία πρέπει πλέον να χαράξει μια εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση της ανεργίας. Μια εθνική στρατηγική για την απασχόληση με μεσοβραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, με συγκεκριμένες προτεραιότητες, με απευθείας διασύνδεση με την αγορά εργασίας και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, για το σήμερα και το αύριο―που θα απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και γεωγραφικής περιφέρειας.

Μεσοβραχυπρόθεσμους, ρεαλιστικούς κι επιτεύξιμους στόχους για τη σταδιακή καταπολέμηση της ανεργίας. Μακροχρόνιους στόχους, χτίζοντας μια στρατηγική απασχόλησης για τις επόμενες γενιές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης –και, σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, με αναβάθμιση του ρόλου των ΕΠΑΛ– η ενίσχυση επαγγελμάτων που συνδέονται με αγορές του εξωτερικού, με τεχνολογία, με επαγγέλματα STEM, με το περιβάλλον, είναι σίγουρα πυλώνες που θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν. Η αγορά αλλάζει, νέα επαγγέλματα και ανάγκες δημιουργούνται, δεν μπορούμε να μένουμε προσκολλημένοι στα ίδια παραδοσιακά επαγγέλματα, που συρρικνώνονται, και μαζί τους, οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αν δεν υπάρξει παράλληλη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Αν το 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είχε τη δυνατότητα να προσλάβει έναν και μόνο επιπλέον εργαζόμενο, που θα προσέθετε ουσιαστική αξία, η ενίσχυση της απασχόλησης θα ήταν σημαντική. Και αυτό που λείπει από τις επιχειρήσεις είναι γνώση―γνώση για το πώς να προχωρήσουν, πώς να εξελιχθούν, πώς να προσεγγίσουν άλλες αγορές, άλλα κανάλια. Και βέβαια, η απλοποίηση των διαδικασιών, η άρση της γραφειοκρατίας και η παροχή κινήτρων για ανάπτυξη.

Εξάλλου, κάθε Ελληνας πολίτης έχει δικαίωμα στην εργασία. Η εργασία είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.

*Διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας επιλογής στελεχών People for Business

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή