Eurointelligence: Η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό στις 8 Απριλίου

Eurointelligence: Η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό στις 8 Απριλίου

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κίνδυνος να μείνει η Ελλάδα χωρίς ρευστό μέχρι την 8η Απριλίου είναι το θέμα με το οποίο καταπιάνεται το eurointelligence.com.

Σε εκτενές άρθρο του με αναφορές στα όσα έχουν συμβεί από την μίνι σύνοδο κορυφής και έπειτα, το eurointelligence αναλύει τις επόμενες κινήσεις Ελλάδας και δανειστών, ενώ αναφέρει πως πολλοί ΥΠΟΙΚ της Ευρώπης προτιμούν το Grexit από μια χώρα που δεν σέβεται τους κανόνες της Ε.Ε.

«Η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine είχε το πιο σημαντικό θέμα. Σύμφωνα με την κοινή αξιολόγηση από την τρόικα (ΔΝΤ, Ε.Ε. και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η Ελλάδα θα έχει επαρκή ρευστότητα μέχρι τις 8 Απριλίου, δηλαδή για δύο ακόμη εβδομάδες», αναφέρει στην αρχή του το δημοσίευμα για να συνεχίσει:

«Σε αυτόν τον υπολογισμό συμπεριλαμβάνεται το γεγονός πως η ελληνική πλευρά ίσως χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του συστήματος της κοινωνικής πρόνοιας αλλά και των Δημόσιων Υπηρεσιών. Ωστόσο αυτό που η τρόικα δεν έχει συμπεριλάβει στην έκθεση είναι οι πρόσφατες αποφάσεις που πάρθηκαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο και αφορούν τις ρυθμίσεις στα φορολογικά μέτρα που επιτρέπουν την πληρωμή φόρων του παρελθόντος από τους έλληνες φορολογούμενους», όπως τονίζεται, ενώ στη συνέχεια γίνεται αναφορά για τις 8 Απριλίου, όταν η Ελλάδα πρέπει να ξεπληρώσει δόση ύψους 467 εκατ, ευρώ στο ΔΝΤ.

«Η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο έχει παρασκήνιο, καθώς στη μίνι σύνοδο της Πέμπτης, ο έλληνας πρωθυπουργός έφυγε με τη διαβεβαίωση πως υπάρχουν ήδη έτοιμα δύο δισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στην χώρα», όπως τονίζει το eurointelligence.com.

Ωστόσο στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «υπάρχει ενδιαφέρον στην ανάγνωση των ψιλών γραμμάτων, καθώς δεν ξέρουμε αν είναι χρήματα τα οποία μπορούν να εκταμιευθούν άμεσα ή αν αποτελούν υποσχέσεις συγχρηματοδοτούμενων μακροπρόθεσμων επενδυτικών στοιχείων.

Έτσι ο Τσίπρας επέστρεψε στην Ελλάδα με μια συναίνεση που του επιτρέπει να επιλέξει αυτός τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα «τρέξει» η κυβέρνηση, αρκεί να τα αποτελέσματά τους να είναι ίδια με αυτών που πρότειναν οι δανειστές, κάτι που θα το κρίνει η τρόικα».

Ο Peter Spiegel των Financial Times έλαβε μια επιστολή που συνέταξε ο Τσίπρας και την απέστειλε στην Μέρκελ, στην οποία επισημαίνεται πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της σε περίπτωση που η Ε.Ε. δεν της παράσχει χρήματα. Η επιστολή είχε ημερομηνία 15 Μαρτίου, δηλαδή ήταν γραμμένη πριν από τη μίνι – σύνοδο.

Σε αυτή, ο Τσίπρας ζήτησε από την ΕΚΤ να άρει τις αποφάσεις της για περιορισμό των εντόκων γραμματίων, τονίζοντας πως ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η εξυπηρέτηση του χρέους θα σήμαινε απότομη επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, προοπτική που ο ίδιος δεν υποστηρίζει σε καμία περίπτωση.

To Reuters μάλιστα έκανε αναφορά στην αποτίμηση της συνάντησης Τσίπρα και Μέρκελ κατά τη μίνι σύνοδο και το πως οι δυό τους επέστρεψαν στις χώρες τους: «Την ώρα που ο Τσίπρας επέστρεφε με την ασφάλεια της γνώσης πως η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας, η στάση της Μέρκελ ήταν διαφορετική: Οι συμφωνίες της 20ης Φεβρουαρίου θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ». Συγκεκριμένα, η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρει πως «η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν από την 10η Γενάρη με άλλες, αρκεί αυτές να έχουν τα ίδια αποτελέσματα».

Στη συνέχεια γίνεται  αναφορά στις δηλώσεις του Ισπανού ΥΠΟΙΚ, Λουίς ντε Γκίντος στους FT. Ο ίδιος είχε τονίσει πως «Υπάρχουν δυο κόκκινες γραμμές. Η πρώτη είναι πως κανείς δεν μπορεί να φύγει από τη νομισματική ένωση. Η δεύτερη είναι πως κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες. Θα ήταν αποτυχία για την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλο μέλος να αφήσει το ευρώ. Αλλά θα ήταν παρόμοια, αν όχι μεγαλύτερη, αποτυχία να παραβιάσουμε τους κανόνες».

Στην ανάγνωσή του, το eurointelligence σημειώνει πως ο ντε Γκίντος ουσιαστικά έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα πως η Ευρώπη προτιμάει το Grexit, αντί της παραβίασης των κανόνων της Ε.Ε.

Μάλιστα γίνεται αναφορά στην αγανάκτηση πολλών Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, εξαιτίας της μη πρόσκλησής τους στη μίνι σύνοδο. Σε δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται πως ο ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας τόνισε πως «η υπομονή μας και η προθυμία μας να συζητάμε ξανά και ξανά τα ίδια θέματα, έχουν εξαντληθεί».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το site σχολιάζει τις προσπάθειες της Αθήνας να προσεγγίσει την Μόσχα. «Το Βερολίνο δεν έχει θορυβηθεί», όπως αναφέρεται, ωστόσο «εξετάζει πιο σοβαρά το ενδεχόμενο μιας Ελληνορωσικής συμφωνίας από την προσπάθεια της Κύπρου η οποία είχε προσπαθήσει να προσεγγίσει την Ρωσία πριν δύο χρόνια. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η Γερμανία ανησυχεί πλέον πιο πολύ εξαιτίας του Ουκρανικού εμφυλίου και του γεγονότος πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτρέψει τυχόν κυρώσεις που θα επιβάλλονταν στους Ρώσους από το ΝΑΤΟ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή