Γ. Στουρνάρας: Η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή

Γ. Στουρνάρας: Η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί επιλογή ξεκαθάρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρας, την ώρα που επενδυτικοί οίκοι και διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει να καταρτίζουν σενάρια για το Grexit. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το Grexit δεν αποτελεί επιλογή, καθώς η ανταγωνιστικότητα έχει αποκατασταθεί και μια αποχώρηση από την Ευρωζώνη δεν θα έφερνε κανένα όφελος. Μιλώντας σε εκδήλωσε του London School of Economics, ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι σε περίπτωση Grexit η ελληνική οικονομία θα βυθιζόταν σε ακόμη μια ύφεση, με κύρια χαρακτηριστικά τις εξαιρετικά σφιχτές συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας και κατ’ επέκταση θα απαιτούνταν ένας ακόμα γύρος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ θα επιβάλλονταν κεφαλαιακοί έλεγχοι και θα «πάγωναν» οι καταθέσεις.

Πάντως, ο κ. Τζέιμς Μπάλαρντ, πρόεδρος της Fed στο Σεντ Λούις, υποστήριξε χθες ότι εάν η Ελλάδα αποχωρούσε από την Ευρωζώνη, θα υπήρχε μικρή διάδοση των επιπτώσεων και πιθανώς θα ήταν διαχειρίσιμη για τη Ζώνη του Ευρώ. Αντιθέτως, «εάν άφηναν το ευρώ, θα ήταν μια πολύ μαύρη ημέρα για την Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, η Deutsche Bank αναφέρει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας έως τις 9 Απριλίου, ενώ επενδυτικοί οίκοι επεξεργάζονται σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας. Η BofA Merrill Lynch παρουσίασε το καλό, το κακό και το… άσχημο σενάριο. Στο καλό σενάριο για την Ελλάδα -που έχει μόλις 2 εβδομάδες για να πείσει την Ευρώπη ότι παραμένει πιστή στην υπόσχεσή της για μεταρρυθμίσεις- είναι να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας την πορεία του πρώην ηγέτη της Βραζιλίας, Lula, ο οποίος εμφάνισε εντυπωσιακές επιδόσεις παρά την αρχική ανησυχία της αγοράς.

Το κακό σενάριο είναι να υπάρξει μία προσωρινή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, με τη χώρα να κάνει αρκετά ώστε να πείσει τους εταίρους να την κρατήσουν εντός ευρώ και τους Ευρωπαίους να αποδεσμεύουν για τη χώρα τα κεφάλαια που χρειάζεται για την αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων. Το άσχημο σενάριο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, γεγονός που θα οδηγήσει σε μαζική φυγή κεφαλαίων, μέτρα ελέγχου κεφαλαίων και τελικά σε έξοδο από την Ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, το Bloomberg αναφέρει ότι υπάρχουν τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Στο πρώτο, αποφεύγεται η έξοδος από το ευρώ, με την κυβέρνηση τελικά να υποκύπτει στις πιέσεις και τις απαιτήσεις των πιστωτών. Το δεύτερο σενάριο έχει δύο υποσενάρια και προβλέπει αρχικά μία «τούμπα» ή συμβιβασμό της κυβέρνησης και στη συνέχεια εισαγωγή παράλληλου νομίσματος με το ευρώ. Η χώρα δεν βγαίνει από την Ευρωζώνη και υπάρχει ένα παραθυράκι επιστροφής της οικονομίας σε καλή κατάσταση, αφού προηγηθεί οικονομική κάθαρση. Το τρίτο σενάριο είναι το καταστροφικό, με την Ελλάδα να οδηγείται σε άτακτη χρεοκοπία, φτώχεια και έξοδο από το ευρώ.

Επίσης, η Wall Street Journal ανέφερε χθες πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταστεί σαφές εάν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ενώ έκανε λόγο για πιθανή αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου από τις 9 Απριλίου και μετά, ενδεχόμενο επιβολής μέτρων ελέγχου της κίνησης κεφαλαίου και εισαγωγής παράλληλου νομίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή