Υπερβολικές οι προσδοκίες για έσοδα από τον διαδικτυακό τζόγο

Υπερβολικές οι προσδοκίες για έσοδα από τον διαδικτυακό τζόγο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσοδα της τάξης των 70 εκατ. ευρώ θα έχει το ελληνικό Δημόσιο, εφόσον απελευθερώσει την αγορά των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων και προχωρήσει στην εκχώρηση των σχετικών αδειών. Αυτό αναφέρει ο βρετανική εταιρεία Gambling Compliance σε μελέτη της για την ελληνική αγορά των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα καθαρά έσοδα των εταιρειών (Gross Gaming Revenue-GGR) ανέρχονται σε περίπου 225 εκατ. ευρώ ετησίως, κι επομένως ο ετήσιος φόρος του 30% (GGR Tax), με δεδομένο ότι θα έχει νομιμοποιηθεί το 100% των ενδιαφερομένων, δεν θα ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό απέχει από τα μεγέθη που έχει περιλάβει το ελληνικό Δημόσιο στα σχετικά μέτρα που έχει αποστείλει ο υπουργός Οικονομικών στους θεσμούς. Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν ανεδαφικό το ποσό των 500 εκατ. ευρώ που έχει υποσχεθεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην επιστολή που απέστειλε στoυς πιστωτές της χώρας στο τέλος Φεβρουαρίου και που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 6 Μαρτίου. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι το μέγεθος αυτό των 500 εκατ. ευρώ δεν διαθέτει ούτε η Βρετανία, που έχει την πλέον ανεπτυγμένη αγορά τυχερών παιγνίων στο Διαδίκτυο και έξι φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από εκείνον της Ελλάδας. Το ετήσιο δε έσοδο του βρετανικού κράτους δεν ξεπερνά τα 450 εκατ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με την Gambling Compliance, τα έσοδα του ιταλικού Δημοσίου ανέρχονται σε 146 εκατ. ευρώ, του ισπανικού κράτους στα 64 εκατ. ευρώ και στη Δανία σε 50 εκατ. ευρώ. «Στην καλύτερη δυνατή περίπτωση, τα έσοδα του (ελληνικού) Δημοσίου θα πλησιάσουν τα 100 εκατ. ευρώ», παρατηρούσε στέλεχος της αγοράς.

Οι ανταγωνιστές του ΟΠΑΠ στα διαδικτυακά τυχερά παίγνια φαίνεται να έχουν ενεργοποιηθεί εκ νέου στην ελληνική αγορά, τουλάχιστον σε επίπεδο λόμπινγκ. Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν τη συγκυρία μοναδική για να πιέσουν την είσοδό τους στην ελληνική αγορά, καθώς, όπως αναφέρουν, ποτέ στο παρελθόν μια κυβέρνηση δεν είχε τόσο άσχημες σχέσεις με τον ΟΠΑΠ. Επίσης, θεωρούν ότι η επιστολή Βαρουφάκη προς τους θεσμούς άνοιξε εκ νέου τον δρόμο για μια νομιμοποίηση των εταιρειών εκείνων που είτε είχαν απομακρυνθεί είτε πάγωσαν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των περασμένων πρόσφατων ετών. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Εθνική Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου των Παιγνίων (ΕΕΕΠ) εξέδωσε «μαύρη» λίστα για όσους δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά τυχερών παιγνίων Διαδικτύου χωρίς νόμιμη άδεια. Επίσης, το Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) εξέδωσε απόφαση που χαρακτήριζε δικαιολογημένη την ύπαρξη του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή