18,6% μειώθηκαν οι νέες κατοικίες το 2014

18,6% μειώθηκαν οι νέες κατοικίες το 2014

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2014 ολοκληρώθηκαν πανελλαδικά 9.553 κατοικίες, δείγμα της κατακόρυφης και συνεχιζόμενης πτώσης των επενδύσεων στον κλάδο, καθώς σημειώθηκε πτώση κατά 18,6% ακόμη και σε σχέση με το 2013, όταν ολοκληρώθηκαν 11.748 κατοικίες. Ενδεικτικό της κατάρρευσης του κλάδου είναι ότι το 2008 ολοκληρώθηκαν 66.705 κατοικίες και το 2007 είχαν κατασκευαστεί 103.865 κατοικίες.

Ετσι, παρά την επάνοδο της οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014 (αύξηση ΑΕΠ 0,8%), οι επενδύσεις σε κατοικίες συνέχισαν και το 2014 τη φθίνουσα πορεία τους και μάλιστα με ακόμη πιο έντονο ρυθμό έναντι των προηγούμενων ετών, καθώς η κάμψη άγγιξε το 51,8%, εξέλιξη που είχε και άμεση αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ κατά 1,3%. Πλέον, με βάση και τα στοιχεία του 2014, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε κατοικίες δεν ξεπερνούν το 1,3% του ΑΕΠ, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρωζώνης. Το 2007, η χώρα βρισκόταν στη δεύτερη θέση, καθώς οι επενδύσεις σε κατοικίες αποτελούσαν το 9,8% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τα 25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Alpha Bank, η αποεπένδυση στις κατοικίες αποτυπώνεται και στη μειωμένη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, η πτώση των οποίων διατηρείται και κατά το πρώτο φετινό δίμηνο. Αλλωστε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2014, μόλις το 20% των συναλλαγών κατοικιών πραγματοποιήθηκε με τραπεζική χρηματοδότηση. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν 82%, δείγμα του ότι έχουν έρθει τα «πάνω-κάτω» στον κλάδο. Επιπλέον, το μέσο ποσοστό δανειοδότησης δεν ξεπέρασε το 35% της συνολικής αξίας του ακινήτου, έναντι 70% το 2009.

Η ύφεση που διανύει ο κλάδος των ακινήτων, και κυρίως η κατακόρυφη πτώση της ζήτησης για αγορά κατοικίας, οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στη μεγάλη πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και στη μεγάλη αύξηση της ανεργίας, η οποία παρέμεινε στο 26,1% κατά το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ταυτόχρονα, αρνητική επίδραση είχε η υπέρμετρη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, η οποία επιβλήθηκε στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ασφαλώς, ανάλογη ύφεση στην οικονομία τους είχαν και άλλες χώρες που προχώρησαν σε έντονη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως π.χ. η Ισπανία και η Πορτογαλία, με αρνητικά αποτελέσματα και στην αγορά ακινήτων.

Ωστόσο, ήδη σε αμφότερες τις χώρες, η πτωτική πορεία του κλάδου των ακινήτων έχει επιβραδυνθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Για παράδειγμα, στην Ισπανία, οι επενδύσεις σε κατοικίες μειώθηκαν μόλις κατά 2,9% το 2014, έναντι πτώσης της τάξεως του 20,6% που είχαν σημειώσει το 2009. Ωστόσο, διατηρείται η πτωτική πορεία του υπολοίπου των στεγαστικών δανείων, δείγμα του ότι και στις εν λόγω χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, η ζήτηση στην αγορά κατοικίας δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή