Τρεις παράγοντες οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων τον Μάρτιο

Τρεις παράγοντες οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων τον Μάρτιο

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για συγκυριακούς λόγους εμφανίζονται αυξημένα τα έσοδα του Μαρτίου κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις είναι οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την αύξηση, ενώ αν εξαιρεθούν οι συγκεκριμένες παράμετροι, προκύπτει ότι τα έσοδα κατέγραψαν υστέρηση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα έσοδα του Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 816 εκατ. ευρώ εξαιτίας:

1. Της διάθεσης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) των 555 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο. Κάτι το οποίο δεν αναμένεται να επαναληφθεί τους επόμενους μήνες.

2. Της προείσπραξης 114 εκατ. ευρώ από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ). Τα κεφάλαια αυτά ήταν προγραμματισμένο να εισπραχθούν εντός του έτους, αλλά για λόγους ενίσχυσης των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους προεισπράχθηκε ολόκληρο το ποσό εντός του Μαρτίου.

3. Της αύξησης των εσόδων κατά 147 εκατ. ευρώ από την ρύθμιση των οφειλών προς τις εφορίες που ίσχυε μόνο για τον Μάρτιο.

Με αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Οικονομικών «βλέπει» ότι τα έσοδα του Μαρτίου ήταν τελικά περισσότερα από τον στόχο κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ. Ομως, χωρίς να συμπεριληφθούν οι παραπάνω παράγοντες που έχουν προσωρινό χαρακτήρα αύξησης των εσόδων, προκύπτει ότι στην πραγματικότητα τα έσοδα του Μαρτίου παρουσίασαν υστέρηση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ και όχι υπέρβαση. «Τρύπα», η οποία έρχεται να προστεθεί στην υπάρχουσα υστέρηση του πρώτου διμήνου κατά 1 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή