Πρωτογενές πλεόνασμα – «λάστιχο» μεταξύ 1,2% και 3,9% του ΑΕΠ

Πρωτογενές πλεόνασμα – «λάστιχο» μεταξύ 1,2% και 3,9% του ΑΕΠ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα σύγχυση προκλήθηκε χθες με αφορμή τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και κατ’ επέκταση την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Ο στόχος του Μνημονίου προβλέπει ότι για φέτος θα πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3% του ΑΕΠ. Στη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου προβλέπεται ότι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 θα εξαρτηθεί και από τις συνθήκες της οικονομίας και στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι ο νέος στόχος θα είναι μεταξύ του 1,2% του ΑΕΠ και 1,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, στην τελευταία λίστα που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στους δανειστές της χώρας, υπάρχει πίνακας που αναφέρει ότι λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη από το ίδιο το υπουργείο αύξηση των εσόδων από τα μέτρα που προτείνει, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα κινηθεί από 3,1% του ΑΕΠ έως και 3,9% του ΑΕΠ. Και αυτό γιατί τα μέτρα που προτείνονται αναμένεται να αποδώσουν 4,7 δισ. ευρώ με 6,1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, που επί της ουσίας αναιρούσε την αξιοπιστία των προτάσεων που έχει καταθέσει. «Αν, τελικώς, επιτευχθούν τα υψηλότερα επίπεδα των προβλεπόμενων στόχων εσόδων (στους οποίους το υπουργείο δεν βασίζεται) τότε θα αυξηθούν ανάλογα οι (πολύ χαμηλές) δημόσιες δαπάνες και, βεβαίως, οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» αναφέρει το υπουργείο. Και προσθέτει ότι «το υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε να καταστήσει σαφές, για ακόμη μια φορά, ότι παραμένει σταθερό στον στόχο του 1,2%, καθώς αυτό το ποσοστό είναι κοντά στην ελάχιστη τιμή των προβλέψεών του και όχι στη μέγιστη, την οποία χρησιμοποίησαν εκείνοι που μίλησαν για ποσοστό πάνω από 3%», παρά το γεγονός ότι η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,1% του ΑΕΠ έως και 3,9% του ΑΕΠ περιλαμβάνεται στο κείμενο των ελληνικών προτάσεων».

Την ίδια ώρα που το υπουργείο Οικονομικών προχωρούσε σε αυτή την ανακοίνωση, από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωναν πως ο στόχος για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα είναι μεταξύ 1,2% του ΑΕΠ και 1,5% του ΑΕΠ και χαρακτήριζαν τις ελληνικές προτάσεις ως «κείμενο εργασίας» και όχι συμφωνία. «Εκτιμάται ότι τα νέα μέτρα, αν εφαρμοστούν επιτυχώς όλα, μπορούν να δώσουν δημοσιονομικό όφελος από 4,7 δισ. έως και 6,1 δισ. ευρώ» ανέφεραν από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά πρόσθεταν και από την πλευρά τους ότι «ποτέ, όμως, κανένα μέτρο δεν αποδίδει πλήρως».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωναν ότι «εφόσον καταφέρουμε μεγαλύτερα από τη δέσμευση (1,2% έως 1,5%) πλεονάσματα, αυτά θα επιστραφούν σε κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τραγικά τις συνέπειες της κρίσης, μέσα από την υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (π.χ. κοινωνική πολιτική, φοροαπαλλαγές, κ.λπ.)». Και ξεκαθάριζαν πως «το βασικό σενάριο είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% με 1,5% του ΑΕΠ και αν τα μέτρα αποδώσουν, το επιπλέον πλεόνασμα θα κατευθυνθεί σε κοινωνικές δράσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή