Προσδοκίες στην Αθήνα για τμηματική εκταμίευση της δόσης

Προσδοκίες στην Αθήνα για τμηματική εκταμίευση της δόσης

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επαναφέρουν τα σενάρια για τμηματική εκταμίευση της δόσης από τους εταίρους αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, καθώς υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει μία κεντρική συμφωνία με τους θεσμούς για όλο το πλαίσιο του προγράμματος αλλά μία συμφωνία σε επιμέρους θέματα η οποία θα συνοδεύεται και από σταδιακή απελευθέρωση κεφαλαίων.

Ωστόσο, τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» ήταν κατηγορηματικοί, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία τμηματική εκταμίευση αν δεν υπάρξει συμφωνία σε όλο το φάσμα των μέτρων του προγράμματος, ψήφιση από τη βουλή των επιμέρους μέτρων και στη συνέχεια απελευθέρωση κάποιας υποδόσης. «Δεν μπορεί να υπάρξει τμηματική συμφωνία» ξεκαθαρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Αλλωστε η παραπάνω μέθοδος είναι αυτή που έχει ακολουθηθεί σε όλες τις χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα αλλά και στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.

Το πρακτορείο Reuters χθες είχε δημοσιεύσει ότι ο Ελληνας εκπρόσωπος στο Euroworking Group είχε επισημάνει στους ομολόγους του ότι η ρευστότητα της χώρας θα τελειώσει στις 9 Απριλίου όταν θα πληρωθεί η δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το διεθνές πρακτορείο. Ομως δύο αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων επιβεβαίωσαν ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι θα δυσκολευτεί με την πληρωμή του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Εξάλλου, και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης είχε δηλώσει στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ότι εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έως τις 9 Απριλίου, η Αθήνα είναι πιθανό να ζητήσει αναβολή της πληρωμής της δόσης. Σε κάθε περίπτωση, οι συνθήκες ρευστότητας του Δημοσίου επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, αυξάνοντας κάθε μέρα και περισσότερο το ενδεχόμενο να συμβεί ένα ατύχημα.

Αναστάτωση προκάλεσε η πληροφορία ότι η γερμανική αντιπροσωπεία ανέφερε ότι θα υπάρξει Euroworking Group στις 8 αλλά και 9 Απριλίου με θέμα την Ελλάδα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, το Euroworking Group, που είναι οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσει στις 8 του μήνα και θα συζητηθεί και η Ελλάδα. Στις 9 θα συνεδριάσει η EFC (το αντίστοιχο του EWG για την Ευρωπαϊκή Ενωση των 28). Και οι δύο συνεδριάσεις είναι προγραμματισμένες από τον περασμένο Οκτώβριο.

Την άποψη ότι υπάρχει ακόμη «αρκετός δρόμος» για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα εξέφρασε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη, σημειώνοντας πως υπάρχει βελτίωση στις προτάσεις της Αθήνας.

«Η Ελλάδα παραδίδει συνεχώς περισσότερες και πιο λεπτομερείς προτάσεις. Σε μερικά σημεία, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία» ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

«Πρέπει να βρεθεί ένα καλό ρεαλιστικό πακέτο. Το ρολόι συνεχίζει να μετρά αντίστροφα. Εύχομαι σύντομα να συμφωνήσουν στα βασικά ζητήματα, έτσι ώστε να έρθουν προς συζήτηση στο Eurogroup», συμπλήρωσε ακόμη.

Στην ίδια γραμμή ήταν και οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μ. Σαπέν που είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση σημείωσε πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της, αλλά πρέπει να γίνει περισσότερη ποσοτικοποίηση των μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή