Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της έκτακτης εισφοράς

Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της έκτακτης εισφοράς

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), βελτιωτική τροπολογία για τα ανείσπρακτα ενοίκια και αύξηση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ προανήγγειλαν η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, και το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης δήλωσε χθες ότι η έκτακτη εισφορά «τελειώνει με εμάς». Ωστόσο, οι δύο τους διαφώνησαν για το θέμα της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, αναδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει κοινή θέση επί του θέματος ακόμα κι εντός του υπουργείου Οικονομικών.

Χθες, από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί μέσα στο 2015 και θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα έλθει στη Βουλή ο νέος φορολογικός νόμος, που θα περιλαμβάνει το αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015, τα οποία θα δηλωθούν το 2016.

Σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη «ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει φέτος, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών», ενώ διευκρίνισε πως το όποιο αφορολόγητο όριο αποφασιστεί τελικά θα αφορά το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνο την πρώτη κατοικία. Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών εντόπισε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις Ε9, δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός των περιουσιακών στοιχείων του φορολογουμένου και κατ’ επέκταση θα αλλάξει αναγκαστικά η εξαγγελία για καθιέρωση αφορολογήτου πρώτης κατοικίας.

Οι δηλώσεις αυτές από την κ. Βαλαβάνη έγιναν έπειτα από συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Πάντως, στελέχη της ΠΟΜΙΔΑ σημείωναν ότι θα πρέπει η όποια κίνηση γίνει να σχεδιαστεί προσεκτικά, αφού αν το αφορολόγητο όριο προσδιοριστεί σε 50.000 ευρώ, τότε αυτομάτως το 41,7% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν θα πληρώσει φόρο. Και κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει την ανάγκη για λήψη σημαντικών ισοδύναμων μέτρων, δεδομένου ότι ο εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στα 2,65 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων, η κ. Βαλαβάνη ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί τροπολογία με την οποία θα μπορούν και πάλι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια και με τον τρόπο αυτό να αποφεύγουν την καταβολή του φόρου που αναλογεί στα ενοίκια. Ενας φόρος που κυμαίνεται μεταξύ 11% και 33% και βάσει του ισχύοντος νόμου θα έπρεπε να τον καταβάλουν για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι πρόκειται για άδικη ρύθμιση, ενώ ταυτόχρονα άφησε αιχμές για τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, αν και πρόσθεσε ότι η σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε πως θα κατατεθεί τροπολογία για να αλλάξει ο νόμος. Να σημειωθεί ότι όσοι δεν έχουν εισπράξει ενοίκια, θα πρέπει να απευθυνθούν στις εφορίες (μετά την αλλαγή του νόμου και την έκδοση σχετικής εγκυκλίου) για να υποβάλουν χειρόγραφα αίτηση εκχώρησης, εφόσον το επιθυμούν. Αν, όμως, προτιμήσουν να περιμένουν από τους ενοικιαστές να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στους ίδιους, θα πρέπει να καταβάλουν τον φόρο.

Για το θέμα του ΦΠΑ, χθες, αποδείχθηκε για πολλοστή φορά ότι επικρατεί σύγχυση ακόμα και μέσα στο ίδιο του υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε χθες στη Βουλή πως «δεσμεύομαι ότι δεν θα συνυπογράψω καμία αύξηση ΦΠΑ στα νησιά». Χθες, όμως, η κ. Βαλαβάνη ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα σημείωσε ότι είναι απολύτως βάσιμο να καταργηθεί η έκπτωση στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Ωστόσο, πρόσθεσε πως υπάρχουν δυσκολίες στον γεωγραφικό διαχωρισμό, δείχνοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες στο να προχωρήσει ένα τέτοιο μέτρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή