Ανοδικά η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας για το 2015

Ανοδικά η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας για το 2015

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βολές με πολλούς αποδέκτες εκτόξευσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σε μια προσπάθεια περιφρούρησης του θετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί για τον τουρισμό της πρωτεύουσας, μιλώντας, χθες, στη γενική συνέλευση της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑ-Α).

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος τόνισε ότι απαιτείται σταθερότητα, ομαλότητα και απαλλαγή από παλιές ιδεοληψίες. Επιπλέον, σημείωσε ότι τα Μουσεία θα πρέπει να είναι ανοιχτά στην πόλη τα απογεύματα όλο τον χρόνο, τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές τουλάχιστον στο ιστορικό κέντρο της πόλης και κήρυξε πόλεμο κατά των γκράφιτι. Για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας υπογράμμισε ότι η απουσία της είναι κάτι περισσότερο από εμφανής και προκαλεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της πόλης. Πάντως, ο κ. Καμίνης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά ο τουρισμός στην Αθήνα φέτος, θυμίζοντας ότι το 2014 οι διεθνείς αφίξεις στην πόλη αυξήθηκαν κατά περίπου 30%.

Ο πρόεδρος της ΕΞΑΑ-Α, Αλέξανδρος Βασιλικός, εκτίμησε ότι η δυναμική της Αθήνας φαίνεται να διατηρείται και το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, καθώς παρατηρείται αύξηση κατά 14,5% της πληρότητας σε σχέση με το ίδιο δίμηνο του 2014, κατά 2,4% της μέσης τιμής δωματίου και κατά 17,2% του μέσου εσόδου ανά διαθέσιμο δωμάτιο. Ο κ. Βασιλικός επισήμανε πως παρά την αντιστροφή του κλίματος, την αύξηση των πληροτήτων του 2014 και τα θετικά μηνύματα για το 2015, θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι τα πράγματα είναι ρόδινα για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία, καθώς θα χρειαστούν αρκετές καλές χρονιές για να αποκατασταθούν οι συσσωρευμένες απώλειες των περασμένων ετών. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις, απαριθμώντας στο πλαίσιο της επικείμενης μετάβασης από τον ΕΝΦΙΑ στον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας τους 19 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν, ήδη, τα ξενοδοχειακά ακίνητα. Επίσης, έκανε μνεία στις παράνομες ενοικιάσεις διαμερισμάτων και στην Αθήνα, που συνιστά τεράστια απώλεια εσόδων για το κράτος.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στη Συνέλευση, η ημερήσια δαπάνη ανά τουρίστα στην Αθήνα είναι περίπου 110 ευρώ, εκ των οποίων 39 ευρώ ξοδεύονται σε εστιατόρια και καφετέριες και 32 ευρώ για ψώνια. Περίπου το 75% των ερωτηθέντων στην έρευνα εξέφρασε την άποψη ότι τα καταστήματα πρέπει να είναι ανοιχτά τις Κυριακές. Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, ανέφερε ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία η νέα τουριστική στρατηγική στην οποία η Αθήνα αποτελεί «πόλη – πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης». Ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Μάνος Κόνσολας, τόνισε ότι «είναι καιρός να υιοθετήσουμε τα αυτονόητα και να απορρίψουμε ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος», υπογραμμίζοντας ότι τουριστικός προορισμός και κρουαζιέρα δεν συμβαδίζει με κλειστά μαγαζιά.

Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε, χθες, η Τrivago, η μέση on line ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στην Αθήνα για τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή