Αποψη: Στην Ευρώπη βρέχει χρήματα κι εμείς επιμένουμε να κρατάμε ομπρέλα

Αποψη: Στην Ευρώπη βρέχει χρήματα κι εμείς επιμένουμε να κρατάμε ομπρέλα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας ως αποτέλεσμα της αλλοπρόσαλλης ευρωπαϊκής ατζέντας της κυβέρνησης, έχει αρχίσει και επηρεάζει αρνητικά την πραγματική οικονομία.

Το χειρότερο όμως είναι ότι ενώ η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Ελλάδα, η Ευρωζώνη δείχνει να κινείται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτή της Ελλάδας κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στη συνεχόμενη καθοδική πορεία των επιτοκίων δανεισμού. Επίσης, η Γερμανία δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, για περιόδους μέχρι τα 8 χρόνια.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί.

Στη βελτίωση της γενικής εικόνας της οικονομίας της Ευρωζώνης, συνεισφέρουν και μία σειρά γεγονότων ή πρωτοβουλιών που δημιουργούν ένα εξαιρετικά θετικό περιβάλλον και για την ελληνική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα:

• Στο πλαίσιο της αισθητής βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών της αμερικανικής οικονομίας και της επικείμενης αύξησης των επιτοκίων δολαρίου, το ευρώ έχει υποτιμηθεί σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ σε ποσοστό που πλησιάζει το 25%, σε λιγότερο από ένα χρόνο (από 1,3931 τον Μάιο του 2014 σε 1,482 αυτές τις ημέρες). Με την υποτίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος, υποβοηθούνται οι εξαγωγές κι αυτό έχει θετικές επιπτώσεις στην παραγωγή και στην απασχόληση.

• Η τιμή του πετρελαίου (Brent), έχει μειωθεί. Επειδή η Ευρωζώνη (και η Ελλάδα) είναι σημαντικός καταναλωτής και εισαγωγέας ενέργειας, η μείωση της τιμής του πετρελαίου μειώνει το κόστος παραγωγής και αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της.

• Ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης, σε ιστορικά χαμηλά.

• Προχωρούν οι συζητήσεις για το επενδυτικό πρόγραμμα Γιουνκέρ, συνολικού ύψους 315 δισ. ευρώ, από το οποίο η Ελλάδα επιδιώκει επενδύσεις ύψους 12-15 δισ. ευρώ.

• Η προοπτική της δημιουργίας του ευρωστρατού, η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον κ. Γιουνκέρ, όχι μόνο θα αναβαθμίσει γεωπολιτικά την Ελλάδα για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα αλλά και θα εμπεδώσει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Οι παραπάνω εξελίξεις στην Ευρωζώνη, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά ευνοϊκό πλαίσιο για τα ελληνικά συμφέροντα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Κι αυτό γιατί δημιουργούν προϋποθέσεις για την επαναφορά σε δυναμική αναπτυξιακή τροχιά, με αποτέλεσμα τη μεγέθυνση της πίτας, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για τη μετέπειτα δίκαιη μοιρασιά της.

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, εάν επιθυμεί πραγματικά να βοηθήσει την οικονομία και τους 1.250.000 ανέργους, δεν έχει παρά να προσαρμόσει τη στρατηγική του στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, να υλοποιήσει τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, με άμεσο στόχο την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας και απώτερο στόχο την έξοδο στις αγορές.

Η μπάλα βρίσκεται τώρα στην ελληνική πλευρά για να αποφασίσει τον δρόμο που θα ακολουθήσει.

* Οικονομολόγος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή