“Εβδομάδα των Παθών” για την ελληνική Οικονομία

“Εβδομάδα των Παθών” για την ελληνική Οικονομία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά και τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη, να βρίσκεται στην Ουάσιγκτον έχοντας πραγματοποιήσει συνάντηση εκτάκτως ανήμερα του Πάσχα (των Καθολικών) με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, η Αθήνα θα πρέπει να βρει περί τα 2,5 δις ευρώ μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια αυτά έχουν διασφαλιστεί και η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για τα ταμεία του κράτους θα είναι η 24η Απριλίου. Η ίδια ημέρα που θα συνεδριάσει και το άτυπο Eurogroup στο οποίο παραπέμπουν οι δανειστές για πιθανή απόφαση εκταμίευσης δόσης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει κάθε πιθανό ενδεχόμενο να υπάρξει μία θετική εξέλιξη από αυτή την εβδομάδα. Για αυτό και ο κ. Βαρουφάκης μετέβη εκτάκτως στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με την κυρία Λαγκάρντ. Στόχος του Ελληνα υπουργού ήταν να παρουσιάσει στην επικεφαλής του Ταμείου τις ελληνικές προτάσεις και να αναζητήσει τον κοινό τόπο ώστε να καμφθούν οι πιέσεις του ΔΝΤ που τηρεί την πιο σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του Ταμείου στις συζητήσεις που γίνονται αναγνωρίζουν μόνο το υφιστάμενο πρόγραμμα (το πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει το Μάρτιο του 2016) και περιμένουν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του Μνημονίου. Κι αν γίνουν κάποιες αλλαγές, αυτές θα είναι πολύ περιορισμένες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για να εκταμιεύσει δόσεις το ΔΝΤ θα πρέπει να κλείσει επιτυχημένα ο έλεγχος του προγράμματος.

Πάντως, ανεξαρτήτως της συνάντησης Λαγκάρντ – Βαρουφάκη και της συνεδρίασης του Euroworking Group τη Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη, το Δημόσιο έχει να αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ τη Μεγάλη Πέμπτη ύψους 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αναμένεται να εξευρεθούν οι πηγές κάλυψης των εντόκων γραμματίων ύψους 1,4 δις ευρώ τη Μεγάλη Τετάρτη, ενώ περί τα 700 εκατ. ευρώ θα πιστωθούν και για τους μισθούς στο τέλος της εβδομάδας.

Τα κεφάλαια αυτά θεωρούνται διασφαλισμένα. Βέβαια, το κόστος πλέον για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών είναι μεγάλο, καθώς η κυβέρνηση έχει στεγνώσει κάθε είδους ρευστότητα προς την αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι έχει ήδη αποφασιστεί η μεταφορά για τους επόμενους μήνες της αποπληρωμής 700 εκατ. ευρώ προς προμηθευτές κι άλλες υποχρεώσεις του Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή