Δραματική προειδοποίηση ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία

Δραματική προειδοποίηση ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση σε δραματικούς τόνους για άρση της παρατεταμένης αβεβαιότητας απευθύνει για πρώτη φορά το ΙΟΒΕ, εκφράζοντας την ανησυχία του για την τροπή των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Αποτελεί παράδοξο να γίνεται επίκληση από οποιαδήποτε πλευρά του ενδεχομένου εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ακόμη και ως διαπραγματευτική απειλή, σημειώνει το ΙΟΒΕ, περιγράφοντας τις δραματικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης για τη χώρα. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η πρόβλεψη για επιπλέον μεγάλη μείωση των εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας για τουλάχιστον μία διετία δεν είναι παρακινδυνευμένη. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις, στις επόμενες γενιές, θα ήταν βαριές. Η βλάβη για την Ευρωζώνη θα ήταν επίσης σημαντική, αν και είναι πολύ πιθανόν ότι θα προκαλούνταν επίσης η στενότερη ένωση ανάμεσα μόνο στις περισσότερο ανταγωνιστικές οικονομίες της ηπείρου». Το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι η επιλογή για την επίτευξη συμφωνίας είναι αυτονόητη, με την Ελλάδα να παραμένει σαφώς και αυστηρά στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης και υπογραμμίζει ότι «κάθε εναλλακτική καλώς απορρίπτεται ως ανεύθυνη και καταστροφική».

Οι συνέπειες

Το ΙΟΒΕ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί κάθε άλλη ρωγμή στη λειτουργία του οικονομικού συστήματος στη χώρα, επισημαίνοντας ότι «η εμπειρία δείχνει ότι όταν χάνεται η εμπιστοσύνη, λόγω μη προβλεπόμενων περιορισμών και άλλων μη ομαλών εξελίξεων, οι συνέπειες έχουν αντίκτυπο στην οικονομία για δεκαετίες». Η διαπραγμάτευση που εξελίσσεται ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικά θετικό αποτέλεσμα, τονίζει, μόνο αν τεθεί από όλους ως αδιαπραγμάτευτος στόχος η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας, το συντομότερο, σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με διατηρήσιμο τρόπο. Αποτελεί προϋπόθεση να κεφαλαιοποιήσουν όλες οι πλευρές την πολύ σημαντική οικονομική προσαρμογή κατά τα τελευταία χρόνια, όπως και την καταγραφή θετικής ανάπτυξης το περασμένο έτος, ακόμη και αν η τελευταία στηρίχθηκε περισσότερο σε βελτίωση των προσδοκιών και λιγότερο σε ένα νέο πρότυπο εξωστρεφούς παραγωγής, σημειώνει. Εξίσου σημαντική προϋπόθεση, κατά το ΙΟΒΕ, είναι να διορθωθούν οι αστοχίες που υπήρξαν και κυρίως οι αμφισημίες στην εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών, η έλλειψη ευρείας συναίνεσης και η κλιμακούμενη επιβάρυνση όσων προσφέρουν την παραγωγή, εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Το ΙΟΒΕ αποδίδει τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας στην «καταβύθιση των επενδύσεων» και επισημαίνει ότι «με επίπεδο περίπου στο μισό από το απαραίτητο και με την εγχώρια αποταμίευση να έχει στερέψει σε μεγάλο βαθμό, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα κύμα επενδύσεων, κάθε μορφής και είδους, από το εξωτερικό». Χαρακτηρίζει μονόδρομο τη βελτίωση των δομικών όρων λειτουργίας της οικονομίας για να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση των μισθών, αλλά αύξησή τους και επισημαίνει ότι πρέπει άμεσα «να γίνει ουσιαστική άρση εμποδίων στις αγορές, δραστική απλούστευση διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση και ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης και δικαιοσύνης». Οι ίδιες παρεμβάσεις, σημειώνει, θα επιτρέψουν, ως επείγουσα προτεραιότητα, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ουσιαστική προστασία των πραγματικά αδυνάμων. Θέτει θέμα άρσης της παρατεταμένης αβεβαιότητας, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη και για την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή