Χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό προβλέπεται το 2015

Χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό προβλέπεται το 2015

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι αυξημένες αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό προς την Ελλάδα οδηγούν τον τουρισμό στη χώρα μας προς νέα ρεκόρ για τη φετινή σεζόν.

Τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού για τους πρώτους μήνες του έτους επιβεβαίωσαν σχετικά στοιχεία που δημοσιοποίησαν, χθες, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 28,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι φθάνοντας τις 810.750. Αναλυτικά, τον Μάρτιο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 32,2%, τον Φεβρουάριο κατά 24,2% και τον Ιανουάριο κατά 28,7%. Το θετικό αποτέλεσμα για το τρίμηνο επετεύχθη χάρις στην αύξηση κατά 29,5% των αφίξεων στην Αθήνα και κατά 22,3% των αφίξεων στη Θεσσαλονίκη. Στην υπόλοιπη χώρα τα νούμερα αφίξεων είναι μικρά για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, αν και είναι ιδιαίτερα θετικό ότι παρατηρείται συνέχιση της τάσης επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου σε πολλά αεροδρόμια της χώρας. Ο ΣΕΤΕ σχολιάζοντας το εντυπωσιακό ξεκίνημα του τουρισμού επισημαίνει πως ο στόχος των 25 εκατ. διεθνών αφίξεων που έχει θέσει για το 2015 είναι εφικτός. Παράλληλα, σημειώνει ότι «ο ελληνικός τουρισμός με τη δύναμη και τη συντονισμένη προσπάθεια των 50.000 και πλέον μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των 700.000 εργαζομένων είναι, για ακόμη μία χρονιά, έτοιμος να συνεισφέρει στην ενίσχυση της οικονομίας και της κοινωνίας τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια, στην ανάπτυξη της καινοτομίας και τη μείωση της ανεργίας της χώρας μας».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΥΠΑ, ο συνολικός αριθμός πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια για τον Μάρτιο έφθασε τις 19.922 παρουσιάζοντας αύξηση 18,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014 (+16,1% πτήσεις εσωτερικού και +21,4% πτήσεις εξωτερικού). Αύξηση κατά 37,1% παρουσίασαν και οι πτήσεις charters φθάνοντας τις 299. Ο αριθμός των επιβατών ξεπέρασε το 1,8 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 28,2%. Για το τρίμηνο διακινήθηκαν στα ελληνικά αεροδρόμια 4,9 εκατ. επιβάτες. Ο διοικητής της ΥΠΑ, Δημήτρης Κούκης, εκτίμησε ότι για το σύνολο της χρονιάς θα ξεπεραστεί το περυσινό ρεκόρ των 45 εκατ. διακινηθέντων επιβατών.

Η Ρόδος

Στο μεταξύ, το στοίχημα προσέλκυσης ειδικών ομάδων τουριστών εκτός σεζόν φαίνεται ότι κερδίζει η Ρόδος. Ειδικότερα, για 5 εβδομάδες θα επισκεφθούν το νησί τον τρέχοντα μήνα και τον Μάιο 8.000 Αυστριακοί συνταξιούχοι στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικού προγράμματος διακοπών από την ένωση συνταξιούχων Αυστρίας, που αριθμεί 400.000 μέλη. Ηδη το πρώτο γκρουπ Αυστριακών κάνει διακοπές στο νησί. Αντίστοιχος αριθμός Αυστριακών θα επισκεφθεί και του χρόνου την ίδια εποχή το νησί των Ιπποτών. Επικαλούμενη στοιχεία του γραφείου που υλοποιεί το πρόγραμμα, η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Νοτίου Αιγαίου Μαριέττα Παπαβασιλείου επισημαίνει ότι ο τζίρος για το νησί από την επίσκεψη των Αυστριακών θα ξεπεράσει μόνο για φέτος τα 5 εκατ. ευρώ. Επίσης, σημαντική εξέλιξη για την επιμήκυνση της περιόδου στο νησί χαρακτηρίζει την απόφαση του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook να συμπεριλάβει τη Ρόδο και στη χειμερινή του μπροσούρα για τη σεζόν 2015-2016 (Μάρτιο 2015 και Νοέμβριο 2016). Επιπλέον, ενθαρρυντικό για την πόλη της Ρόδου είναι το γεγονός ότι ο τουριστικός οργανισμός FTI έχει τοποθετήσει τον προορισμό και στις μπροσούρες του με τις προτεινόμενες περιοχές για City Break.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή