Το κύμα τουριστών ενισχύει την αεροπορική κίνηση

Το κύμα τουριστών ενισχύει την αεροπορική κίνηση

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη αεροπορική δραστηριότητα φαίνεται ότι θα έχουν φέτος οι ταξιδιώτες του Πάσχα. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) θα εξυπηρετηθούν από 17,6% περισσότερες πτήσεις σε σχέση με πέρυσι. Δημοφιλέστεροι προορισμοί αναδεικνύονται η Κέρκυρα στην οποία προστέθηκαν 10 επιπλέον πτήσεις, μεταξύ των οποίων και έκτακτες και ναυλωμένες (τσάρτερ). Αντιστοίχως, με τέσσερις επιπλέον πτήσεις ενισχύθηκε η μετακίνηση από και προς τη Μύκονο, ενώ από δύο πτήσεις προστέθηκαν (έκτακτες και ναυλωμένες πάντα) για Χίο και Λήμνο. Με δύο επιπλέον πτήσεις θα ταξιδέψουν επίσης οι πιστοί προς Τελ Αβίβ, Πράγα και Κατάνια.

Για σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, έχουν προγραμματιστεί 432 αναχωρήσεις και αφίξεις από τον ΔΑΑ και για αύριο, Κυριακή του Πάσχα, 387. Τη Δευτέρα, οπότε και ξεκινάει η επιστροφή των εκδρομέων, θα πραγματοποιηθούν, με τα έως τώρα δεδομένα, 449 πτήσεις και την Τρίτη 416. Συνολικά τις ημέρες του Πάσχα (από Μ. Πέμπτη έως Τρίτη του Πάσχα) πρόκειται να πραγματοποιηθούν 2.573 αναχωρήσεις και αφίξεις πτήσεων.

Η ενίσχυση της κίνησης κατά την περίοδο του Πάσχα είναι σύνηθες φαινόμενο, ωστόσο η αύξηση είναι σημαντικά ενισχυμένη σε σχέση με πέρυσι. Γενικότερα, η εικόνα της επιβατικής κίνησης του ΔΑΑ, τόσο προς το τέλος του 2014 αλλά και τους τρεις πρώτους μήνες του 2015, επιβεβαιώνει ότι η Αθήνα εμφανίζει έντονα σημάδια ανάκαμψης. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο Ιανουάριος και ο Μάρτιος έχουν επιδείξει στοιχεία-ρεκόρ όσον αφορά στην επιβατική κίνηση.

Αναλυτικά, το πρώτο τρίμηνο του έτους η κίνηση προσέγγισε τα 3 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση 25,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Η κίνηση εξωτερικού παρουσίασε άνοδο 19,7% τους τρεις πρώτους μήνες του 2015. Οι Ελληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν αξιοσημείωτη άνοδο 23%, σημειώνοντας παράλληλα αύξηση 39% στο σκέλος του εγχώριου ταξιδιού. Οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα κατέγραψαν επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακή ενίσχυση (29%), γεγονός που αποδεικνύει την ανάκαμψη της ελκυστικότητας της Αθήνας ως προορισμού και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, σύμφωνα με τον ΔΑΑ.

Οι επιβάτες που διακινήθηκαν από τον ΔΑΑ έφτασαν για πρώτη φορά ύστερα από το 2010 τον μήνα Μάρτιο το 1,1 εκατ. επιβάτες, αυξημένοι κατά 24,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Στο δίκτυο εξωτερικού εξυπηρετήθηκαν συνολικά 693.756 επιβάτες, ενισχυμένοι κατά 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Ραγδαία άνοδο (33,2%) εμφάνισαν οι επιβάτες στο δίκτυο εσωτερικού, που ξεπέρασαν τις 405.000. Οι Ελληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν σημαντική άνοδο 21%, σημειώνοντας παράλληλα αύξηση 36% στο σκέλος του εγχώριου ταξιδιού. Οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα κατέγραψαν επίσης ιδιαίτερα εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 29%.

Η ανοδική τάση του 2015 ξεκίνησε από τα μέσα του 2014, που οδήγησε στο σύνολό της την περυσινή χρονιά να «κλείσει» με 15,196 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση 21,2% σε σχέση με το 2013. Η κίνηση εξωτερικού ενισχύθηκε κατά 20,5%, με 9,928 εκατ. επιβάτες και κίνηση εσωτερικού –η οποία είχε εμφανίσει σημαντική κάμψη τα τελευταία χρόνια– κατά 22,5% με συνολικά 5,267 εκατ. επιβάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή