Αποψη: Οι διχαστικές πολιτικές βυθίζουν την οικονομία

Αποψη: Οι διχαστικές πολιτικές βυθίζουν την οικονομία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο​​ποιαδήποτε πολιτική γίνεται κοινωνικά και εθνικά διχαστική, είναι αναμφίβολα και οπισθοδρομική, αντιδραστική και υπονομευτική για την πορεία και το μέλλον του τόπου. Αυτό διδάσκει η νεώτερη και η πρόσφατη ελληνική ιστορία. Διλήμματα του τύπου εντός ή εκτός του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, αντιδημοφιλή ή φιλολαϊκά οικονομικά μέτρα, κρατική ή ιδιωτική οικονομία και άλλα παρόμοια, δεν είναι μόνο παρωχημένα, ανιστόρητα και εντελώς άχρηστα, είναι και επικίνδυνα για τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα, για την επιβίωση της οικονομίας κυρίως και τις σχέσεις της χώρας μας με τη Δύση. Το βασικό ζητούμενο για τον τόπο και την ελληνική κοινωνία, εκτός από τη σταθερότητα και την ακεραιότητα, είναι η οικονομική πρόοδος. Η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η αύξηση των εισοδημάτων και των θέσεων απασχόλησης. Δεν μπορεί ο στόχος να είναι άλλος. Οι διχαστικές πολιτικές επιτείνουν τις αβεβαιότητες, την ανασφάλεια, την έλλειψη συνεννόησης και εμπιστοσύνης, οξύνουν τις αντιθέσεις και συγκαλύπτουν τις ευθύνες μας, βυθίζοντας την οικονομία στην αναξιοπιστία και την ένδεια.

Τις κρίσιμες αυτές στιγμές λοιπόν για την οικονομία μας, καλό θα ήταν να ξεπεράσουμε πολιτικά δόγματα και ιδεοληψίες, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μικρά και μεγάλα πολιτικά κόμματα, να πούμε ευθέως τι θέλουμε και εκπροσωπούμε, να διαμορφώσουμε προτάσεις και όχι αρνήσεις και ενόχους, να προτάξουμε διλήμματα στρατηγικά, εθνικά και όχι προς θεού διχαστικά για τη νομή της εξουσίας και τη δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων. Πρώτον, να σταθμίσουμε ειλικρινά και σοβαρά ποιες είναι σήμερα οι εξελίξεις στην Ευρώπη. Γιατί, για όσους πραγματικά παρακολουθούν την πορεία των ευρωπαϊκών υποθέσεων, δεν μπορούν να μην παρατηρούν μία πρώτη θετική στροφή… Θα την αξιοποιήσουμε εμείς οι Ελληνες ή θα χάσουμε ένα ακόμη τρένο! Θέλουμε να είμαστε όντως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ενωμένης Ευρώπης ή όχι; Διότι η ενοποίηση –το αυτονόητο λέμε– προϋποθέτει εκ των πραγμάτων και την εκχώρηση εθνικών πολιτικών εξουσιών. Το θέλουμε κάτι τέτοιο ή όχι; Ας πούμε ξεκάθαρα τι θέλουμε, ας μιλήσουν οι πολιτικοί μας ηγέτες καθαρά. Ο κόσμος χόρτασε υποκρισία (και οι εταίροι μας επίσης, δυστυχώς για την παρούσα συγκυρία). Η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας απαιτεί γενναίες αποφάσεις και κυρίως μέσα σε ελάχιστο πλέον χρόνο. Κλείσαμε έξι χρόνια μέσα στη βαθιά κρίση, φτάνει πια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή