Μπλανσάρ: Επώδυνο το Grexit, αλλά διαχειρίσιμο

Μπλανσάρ: Επώδυνο το Grexit, αλλά διαχειρίσιμο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ εξέφρασε χθες την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς όπως τόνισε μία έξοδος από το ευρώ θα ήταν πολύ επώδυνη για τη χώρα. Σε μία δήλωση που δείχνει όμως ότι το Ταμείο προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ο κ. Μπλανσάρ δήλωσε μεν ότι η έξοδος δεν θα ήταν περίπατος» για την Ευρωζώνη, αλλά πρόσθεσε ότι θα ήταν μια «ευκαιρία» να προχωρήσει προς τη δημοσιονομική ένωση.

Οπως απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (για το οποίο δεν τοποθετήθηκε): «Είμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και θέλουμε πολύ να φτάσουμε σε συμφωνία, και ελπίζουμε ότι θα το κάνουμε. Σχετικά με το τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία, μια σειρά πραγμάτων είναι αρκετά καθαρή: Πρώτον, μια έξοδος από το ευρώ θα είναι εξαιρετικά κοστοβόρα για την Ελλάδα, εξαιρετικά επώδυνη. Δεύτερον, η υπόλοιπη Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει μια ελληνική έξοδο, οι τοίχοι προστασίας που δεν υπήρχαν έχουν στηθεί. Δεν θα είναι βέβαια περίπατος… Τρίτον, εάν συμβεί η έξοδος της Ελλάδας, νομίζω ότι ένας τρόπος να καθησυχάσουν (οι Ευρωπαίοι) τις αγορές και να υπάρξει πρόοδος θα ήταν να προχωρήσουν περαιτέρω, να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να προχωρήσουν στη δημοσιονομική ένωση, αυτή θα ήταν σίγουρα η κατάλληλη κίνηση».

Η απάντησή του προκάλεσε αίσθηση καθώς εξαρτούσε την έξοδο από την Ευρωζώνη από την πορεία των διαπραγματεύσεων, ωστόσο όταν ρωτήθηκε από την «Κ» μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου αρνήθηκε ότι συνέδεσε τα δύο. Στην ομιλία του κατά την παρουσίαση της έκθεσης του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ο κ. Μπλανσάρ ανέφερε δύο κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία: τον «πολιτικό κίνδυνο» στην Ελλάδα και τους γεωστρατηγικούς κινδύνους στην Ουκρανία.

Το ΔΝΤ μείωσε τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το τρέχον έτος στο 2,5% από 2,9% που εκτιμούσε πριν από έξι μήνες, ενώ κράτησε σταθερές τις εκτιμήσεις του για το 2016 στο 3,7%.

Εξάλλου, κατά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, τη Δευτέρα, ο Πόουλ Τόμσεν, εκτίμησε σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ότι δεν είναι εφικτή μία συμφωνία μέχρι τις 24 Απριλίου, όπως είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης. Η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε δύο φορές από τα μέλη του συμβουλίου να τηρήσουν την εμπιστευτικότητα της συζήτησης λόγω της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή